Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na palube lietadla, ktoré havarovalo v Afrike, zahynula rodina Antona Hrnka
Zdielať na

Na palube lietadla, ktoré havarovalo v Afrike, zahynula rodina Antona Hrnka

NAIROBI/BRATISLAVA / Pri leteckej havárii Boeingu 737 etiópskej spoločnosti Ethiopian Airlines zahynula aj najbližšia rodina poslanca SNS Antona Hrnka. K obrovskej tragédií sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a iní politici. Na palube lietadla bolo dokopy 158 ľudí.

Na palube lietadla, ktoré smerovalo do Nairobi, bol aj syn slovenského politika Antona Hrnka. Pre TV JOJ to potvrdila cestovná kancelária, pre ktorú jeho syn pracoval. S touto informáciou prišiel ako prvý denník Pravda. So synom Martinom boli na palube aj jeho matka Blanka a sestra Michala, o tragédii informoval na sociálnej sieti aj Anton Hrnko.    

K tragickej udalosti, ktorá zasiahla aj Antona Hrnka sa vyjadrilo na sociálnej sieti niekoľko politikov, medzi nimi aj prezident Andrej Kiska. "Asi sa nedá slovami popísať utrpenie, ktorým prechádza rodina, keď náhle zomrie blízky človek. O čo väčší žiaľ musí prežiť človek, keď mu takto náhle a tragicky zomrie manželka a dve deti. Úprimnú sústrasť, pán Hrnko, Vám aj celej Vašej rodine. Úprimnú sústrasť aj všetkým blízkym štvrtej obete zo Slovenska a pozostalým všetkých, ktorí pri tejto nehode stratili blízkeho človeka."

Premiér Pellegrini sa o tragickej udalosti dozvedel až po pristátí v Paríži, kde sa má stretnúť s generálnym tajomníkom OECD Ángelom Gurriom. "S hlbokým zármutkom som krátko po pristátí v Paríži prijal informáciu, že medzi obeťami raňajšieho leteckého nešťastia etiópskeho lietadla boli aj štyria občania Slovenskej republiky. Chcem vyjadriť rodinám pozostalých úprimnú a hlbokú sústrasť a uistiť ich, že vláda Slovenskej republiky je v prípade potreby pripravená kedykoľvek poskytnúť vládny špeciál. 

Prečítajte si reakcie ostatných politikov, ktorí vyjadrujú úprimnú sústrasť:

️"Dnes sa v ranných hodinách stala strašná tragédia. Pri páde lietadla v Etiópii zahynuli manželka, dcéra a syn parlamentného kolegu Antona Hrnka. Chcel by som aj touto cestou vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť. Anton, prajem ti veľa síl v tejto nepredstaviteľne ťažkej chvíli," napísal na sociálnej sieti Béla Bugár.

"V mene celého poslaneckého klubu OĽANO vyjadrujeme Antonovi Hrnkovi úprimnú sústrasť v súvislosti s leteckým nešťastím," napísala Veronika Remišová, predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO.

Ethiopian Airlines popoludní na tlačovej konferencii potvrdili, že na palube sa nachádzali aj štyria občania Slovenskej republiky. Okrem toho boli na palube aj ďalší Európania a obyvatelia z Ázie. V lietadle sedeli ľudia celkovo z 35 krajín: 32 Keňanov, 18 Kanaďanov, 9 Etiópanov, 8 Talianov, 8 obyvateľov Číny a USA, 7 Britov a 7 Francúzov, 6 Egypťanov, 5 Holanďanov, 4 Indovia, 3 Austrálčania, Švédi, Rusi, dvaja obyvatelia Maroka, Španielska, Poľska a Izraelu. V lietadle sedel aj jeden obyvateľ Belgicka, Somálska, Nórska, Srbska, Toga, Mozambika, Rwandy, Sudánu, Ugandy a Jemenu. Štyria obyvatelia mali použiť aj pas OSN, ich totožnosť zatiaľ známa nie je. 

"Kenské úrady už zriadili pre rodiny pasažierov smerujúcich do Nairobi tiesňovú linku. Táto letecká spoločnosť ako jedna z mála lieta do Európy. Je to tu pre obyvateľov, cudzincov aj úrady obrovská tragédia," vyjadrila sa reportérka TV JOJ Silvia Mabena, ktorá situáciu v Afrike mapuje. 

Lietadlo havarovalo v blízkosti etiópskej metropoly Addis Abeby. Momentálne prebieha rozsiahla záchranná akcia, správy o cestujúcich, ktorí by nehodu prežili, zatiaľ nie sú. Podľa miestnych médii haváriu nikto neprežil. 

Pozrite si video z miesta tragédie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy