Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prípad vraha z Liechova alias Beštie sa spomalil. Dôležité budú výsledky znalcov
Zdielať na

Prípad vraha z Liechova alias Beštie sa spomalil. Dôležité budú výsledky znalcov

ZLIECHOV/ILAVA / V kauze "Beštia", ktorá sa prevalila pred takmer dvoma rokmi, nastalo dlhé ticho. Štyridsaťročný Miroslav zo Zliechova sa ešte v lete 2017 priznal zatiaľ k trom vraždám so sexuálnym motívom. Odvtedy polícia aj prokuratúra mlčí. Nám sa podarilo zistiť prečo.

"Vo veci prebieha vyšetrovanie, vykonávajú sa výsluchy svedkov, čaká sa na výsledky znaleckého dokazovania. Obvinený Miroslav L. je stíhaný za tie isté skutky a trestné činy ako doposiaľ," povedala hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. "Takže vyšetrovateľ bude môcť rozhodnúť o ďalšom postupe až po obdržaní výsledkov znaleckého skúmania, na ktoré ešte stále čaká," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Kľúčové sú najmä znalecké posudky vo veci duševného stavu obvineného, v hre je totiž porucha osobnosti. Okrem toho nosné sú aj posudky z oblasti sexuológie. Pri všetkých vraždách totiž podľa polície došlo aj k pohlavnému styku. "Najčastejším dôvodom, prečo sa oddaľuje takéto prípravné konanie je ten, že vyšetrujú aj ďalšie skutky a pokiaľ nie je skončené vyšetrovanie o nejakom skutku, potom nemôžu pokračovať v tých, kde sa priznal," povedal advokát Milan Ficek. 

Obvinený Miroslav, ktorý je teraz vo väzení, sa podľa polície neštítil popraviť ani bezbranné dievčatko, dcérku jednej z jeho obetí. Ninka mala v tom čase len rok a pol. Jej pozostatky má ale polícia dlhodobo problém identifikovať. Podľa prvých indícií NAKA sa telíčko malej Ninky rozložilo oveľa skôr ako dospelé obete. "Pokiaľ nie sú dôkazy DNA, tak nie je možné niekoho obviniť z ďalšej vraždy," dodal Ficek. 

Miroslav L. podľa polície uškrtil dve ženy a jedného muža. Obete mal potom likvidovať v krbe v dome v obci Zliechov. Následne ich zakopal na dvore. Kde presne, policajtom bez akýchkoľvek emócií aj ukázal.

Polícia hneď od začiatku vyšetrovania tvrdila, že počet jeho obetí nie je konečný, a že všetko smeruje k tomu, že ide o brutálneho sériového vraha. Aj preto robila opakované výsluchy osôb a požiadala o súčinnosť aj českých kolegov. Aj v Čechách boli totiž nezvestné osoby, ktoré zmizli v čase, keď tam býval aj obvinený Miroslav. "Ide pravdepodobne o človeka priemerného intelektu, možno aj nadpriemerného, pretože všetko to správanie jeho po skutku svedčí pre veľmi premyslené konanie," povedala sexuologička a psychiatrička Danica Caisová.

Za jeden skutok si už ale obvinený Miro aj spolu s družkou Luciou trest odpykáva. Trenčiansky súd ich totiž ešte vlani v apríli odsúdil za zločin týrania jeho osemročného syna. Chlapčeka našla polícia v zúboženom stave a jeho mamu Sandru mal tiež uškrtiť.

"Obžalovaní na hlavnom pojednávaní vyhlásili, že nepopierajú spáchanie skutku uvedeného v obžalobe. Okresný súd Trenčín oboch obžalovaných uznal za vinných zo spáchania zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby spolupáchateľstvom a uložil každému z nich nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní päť rokov," povedal hovorca krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. Obvinenému Miroslavovi už teraz za tri vraždy hrozí väzenie na doživotie. Ak u neho potvrdia znalecké posudky poruchu osobnosti, nič sa aj tak nezmení. To totiž nie je dôvod na to, aby sa vyhol trestnému stíhaniu.

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy