Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvé kroky Čaputovej a Šefčoviča po prezidentských voľbách. Takto sa chystajú opäť osloviť voličov
Zdielať na

Prvé kroky Čaputovej a Šefčoviča po prezidentských voľbách. Takto sa chystajú opäť osloviť voličov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič sú kandidáti, ktorí teraz zabojujú v druhom kole prezidentských volieb. Len niekoľko hodín po vyhlásení výsledkov majú obaja jasno v tom, ako budú pokračovať vo svojom prezidentskom boji. Pre TV JOJ sa vyjadrili, akých voličov sa posnažia osloviť.

Prezidentskí kandidáti sa ráno po voľbách stretli vo viacerých televíznych diskusiách. Televízia JOJ sa oboch kandidátov spýtala na niekoľko otázok. Po prvom kole volieb skončila na prvom mieste práve Zuzana Čaputová. Po vyhlásení oficiálnych výsledkov Štátnej komisie SR tak odštartovalo druhé kolo volebnej kampane, v ktorej sa budú Čaputová aj Šefčovič snažiť získať čo najviac nových voličov. 

 Zuzana Čaputová do svojej volebnej centrály prišla s partnerom a dcérami. Prezidentská kandidátka pre TV JOJ po voľbách prehovorila o praktikách v 1. kole kampane.  "Celá kampaň ani kandidatúra nie je komfortnou zónou. Ja si myslím, že niektoré nálepky, na ktorých som aj označená, nie sú v súlade s realitou ale budem s tým pracovať. Snažím sa byť úprimná a zatiaľ sa zdá, že táto stratégia funguje." 

Zdá sa, že hlavným mottom sa stane - kresťanské hodnoty, konzervatívne hodnoty, migrácia, či najmä registrované partnerstvá. Na otázku, či je práve toto top téma spoločnosti reagovala, že to nie je úplne téma číslo jeden, ktorou sa Slováci zaoberajú. "Spoločnosť majoritne žije témou nespravodlivosti, neférovosti, nerovnováhy v rôznych smeroch. Mojou agendou je prioritne životné prostredie, a sociálne odkázané skupiny. Túto tému vnímam ako citlivú z toho dôvodu, že sú minority, ktoré sú naozaj objektom nenávisti, to nepovažujem za spravodlivé," vysvetlila k témam. "Pokiaľ konzervatívny volič považuje za dôležité lásku k blížnemu, súcit, ľudskosť a hodnoty ako spravodlivosť a férovosť rovnako ako ja, myslím, že je sa na čom zhodnúť. Ľudia s homosexuálnou orientáciou sa stávajú objektami nenávisti, a to je pre mňa absolútne neprípustné," dodala. 

Jej protikandidát práve naopak, zastáva pravé kresťanské hodnoty, otázke, akou je napríklad LGBT pre TV JOJ povedal  jasné "nie". 

Ďalšie kroky Čaputovej 

Zuzana Čaputová sa teraz plánuje uchádzať o hlas každého jedného voliča. "Budem sa uchádzať o hlas tých, ktorých reprezentant neprešiel do druhého kola. Veľa ľudí je sklamaných a možno túžia po zmene, takže možno môžem paradoxne osloviť aj tých voličov, ktorí by ma v 1. kole vôbec nevolili," vyhlásila. Podľa jej slov ale zatiaľ s nikým ešte nerokovala, ani ju nikto neoslovil. V druhej polovici kampane, ako prezradila, plánuje opäť vyraziť do terénu medzi ľudí, diskutovať. 

​Celé vyjadrenie Zuzany Čaputovej nájdete vo videu TU: 

Hoci Zuzana Čaputová zagratulovala jej protikandidátovi Marošovi Šefčovičovi ešte v noci, po neoficiálnych výsledkoch, Šefčovič tak urobil až v nedeľu v diskusii v priamom prenose. Odôvodnil to tým, že v noci prebiehal tzv. boj o preteky v tlačových konferenciách. Druhým dôvodom bolo, že čakal na skutočne overené informácie o výsledkoch volieb. Jeho gratulácia tak neprišla podľa jeho slov v správnom čase. 

Prvé kroky Šefčoviča v rámci kampane

Maroš Šefčovič prišiel do svojej volebnej centrály hodinu pred plánovaným zatvorením volebných miestností. Okrem najbližších spolupracovníkov však návštevu podporovateľov zo Smeru neočakával. Šefčoviča naopak podporovala jeho rodina. 

Pre médiá v rozhovore prezradil, aké budú teraz jeho prvé kroky, a ako bude pokračovať v kampani. "Určite prispôsobíme všetky ďalšie kroky, aby sme oslovili tých 60 percent  voličov, ktorých chcem získať na to, aby som sa mohol stať prezidentom SR. Budeme veľmi intenzívne komunikovať to, čo považujem za kľúčové priority pre našu krajinu - kresťanské hodnoty, aby sme nešli do experimentov s ultraliberálnou agendou, čo by naše Slovensko len viac rozdelilo. Určite sa chcem zamerať na všetky tie návrhy, ktoré som urobil poslednú dobu najmä v sociálnom období," prezradil s tým, že najbližšie dni bude komunikovať aj s predstaviteľmi priemyslu, odborových združení, poľnohospodárstva, aby si spoločne vyjasnili koho pohľad má väčší predpoklad spraviť zo Slovenska lepšiu krajinu. "Kto jednoducho ponesie tú slovenskú vlajku tak vysoko, aby mohla zaviať aj v Bielom dome, v Kremli, Pekingu a dostane Slovensko späť tam, kde sme chýbali posledných 5 rokov. Nech sme dobrí nielen v európskej politike, ale nech sa presadzujeme aj globálne," poznamenal ďalej. 

​Prezidentský kandidát Šefčovič povedal, že on už sa vyjadril azda ku všetkému, a že teraz prichádza na rad jeho protikandidátka. "Myslím, že sa treba popýtať kto ju podporuje, kto sa s kým stretával, akým spôsobom medzi sebou komunikovali." Podľa slov Šefčoviča má navrch, pretože svoju kampaň považuje za lepšiu. "Som presvedčený, že mám lepší program, som presvedčený, že viem osloviť ľudí, ktorí boli v sobotu nerozhodnutí alebo stratili svojho kandidáta. Chcem priniesť do úradu prezidenta takú kompetentnosť, aby prezident mohol fungovať naozaj od prvej minúty. " 

Chystá sa na hlasy voličov Harabina a Kotlebu

Maroš Šefčovič má očividne jasno akým konkrétnym spôsobom, a akých voličov sa chystá osloviť. Kým Zuzana Čaputová nepotvrdila, akých voličov neúspešného kandidáta sa bude snažiť získať, jej protikandidát v tom má už po niekoľkých hodinách od volebnej noci jasno. "Budem sa snažiť osloviť všetkých voličov na Slovensku, aj voličov týchto dvoch pánov. Budem sa to snažiť urobiť takým spôsobom, že im ponúknem lepšiu kultivovanejšiu alternatívu. Chcem im zdôrazniť to, že sa na Slovensko pozerám komplexne, ako na modernú krajinu, ktorá sa dokáže presadiť v zahraničí, a ako prezident sa budem vedieť postaviť za krajinu," vyhlásil. 

Pozrite si video ako to vyzeralo počas volebnej noci u Maroša Šefčoviča, a aké boli prvé slová po neoficiálnych výsledkoch Zuzany Čaputovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy