Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanca, ktorý vyhodil urnu z volebnej miestnosti, odsúdili. On si osudnú noc nepamätá
Zdielať na

Poslanca, ktorý vyhodil urnu z volebnej miestnosti, odsúdili. On si osudnú noc nepamätá

MEDZANY / Po víkende strávenom v policajnej cele sa postavil pred súd v takzvanom superrýchlom konaní. Odsúdili ho trestným rozkazom s dvojročnou podmienkou. Ako poslancovi pri spáchaní úmyselného trestného činu mu automaticky zaniká mandát. To asi nie je nič v porovnaní s hanbou, ktorú si spôsobil. Bol vraj tak opitý, že ani sám nevie prečo to urobil.

O volebný škandál v obci Medzany sa postaral obecný poslanec. Po tom ako ho zadržala polícia, nafúkal takmer dve promile a po dvoch nociach v policajnej cele ho v pondelok v putách predviedli pred súd. "Neviem prečo som to spravil, proste neviem," vyjadril sa obvinený Anton Vaňo.

Podgurážený poslanec prišiel ako bežný volič. V istom okamihu ale chytil do rúk urnu s odovzdanými hlasmi a vybehol s ňou na ulicu. "Tresol ju o zem a utekal preč," povedal predseda miestnej komisie Rastislav Tabák. 

Štyridsaťtriročného muža po volebnom incidente obvinili z prečinu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Podľa paragrafu, ktorý si za svoje konanie vyslúžil mu hrozilo jeden až päť rokov väzenia. On si ale na voľby príliš nespomína. "Len útržkovite, je mi to fakt ľúto, mrzí ma to," povedal. 

Bol zrejme tak opitý, že ani pred súdom nevedel vysvetliť, prečo to urobil. Škody našťastie veľké nenapáchal. Po zrátaní hlasov, ktoré pozbierali zo zeme, všetko sedelo. Voľby tak pokračovali ďalej. V Medzanoch ich ale museli predĺžiť o čas zatvorenia a na celom Slovensku predĺžili aj samotné volebné moratórium.

 Zo súdnej siene vyšiel muž asi po polhodine, odsúdili ho v takzvanom superrýchlom konaní. Domov tak odišiel síce voľný ale s trestným rozkazom. "Obvinený bol uznaný za vinného, za čo mu bol uložený trest odňatia slobody v trvaní jedného roku, s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu dvoch rokov," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová.

Aj keď na to, čo bude s jeho poslaneckou budúcnosťou lokálneho politika sám nevedel presne povedať, slová tajomníka rady expertov Združenia miest a obcí Slovenska hovoria jasne. "Právoplatným odsúdením za úmyselný trestný čin tomuto poslancovi automaticky zaniká mandát," dodal tajomník rady expertov ZMOS Michal Kaliňák. 

Pozrite, čo sa v Medzanoch stalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy