Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spojené štáty tvrdia, že nechcú na Slovensku vojenskú základňu ani svojich vojakov
Zdielať na

Spojené štáty tvrdia, že nechcú na Slovensku vojenskú základňu ani svojich vojakov

BRATISLAVA / Americký veľvyslanec Adam Sterling popiera, že by Spojené štáty americké mali záujem na území Slovenska postaviť vojenskú základňu či posielať k nám vojakov. Reagoval rozhodnutie Slovenska odmietnuť 105 miliónov od USA na modernizáciu letísk a zastavení rokovania na túto tému.

Sterling sa k tém vyjadril v krátkom videu na sociálnej sieti, kde okrem iného spomenul, že Spojené štáty majú obdobné dohody o obrannej spolupráci s viacerými krajinami Severoatlantickej aliancie (NATO). Práve pre možnú prítomnosť amerických vojakov žiada Slovenská národná strana (SNS) pozastaviť rokovania o bilaterálnej spolupráci a možnej finančnej pomoci pre Slovensko v hodnote 105 miliónov amerických dolárov, čo je v prepočte viac ako 93 miliónov eur.

Veľvyslanec tieto tvrdenia odmieta s tým, že USA chce takýmto spôsobom pomôcť svojim spojencom v rozvoji obrannej infraštruktúry. Peniaze majú byť určené na úpravu vojenských letísk na Sliači a v Kuchyni."Nie, nebudeme budovať základne na území Slovenskej republiky a nie, nebudeme posielať na územie Slovenskej republiky amerických vojakov," hovorí Sterling.

"Zmluvu o vojenskej spolupráci majú Spojené štáty uzatvorenú s viacerými krajinami NATO s cieľom pomôcť pri rozvoji obrannej infraštruktúry," dodal.

Správy o príchode amerických vojakov či strate suverenity rázne odmietol aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý obdobné vyjadrenia dokonca označil za útok na zahraničnopolitické smerovanie Slovenska.

K tejto téme sa v závere pracovného týždňa vyjadril aj šéf slovenského rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý prízvukoval najmä fakt, že zatiaľ žiadna zmluva neexistuje a obdobné vyjadrenia dokonca označil za útok na zahraničnopolitické smerovanie Slovenska. Podľa jeho slov sú známe iba návrhy oboch strán, na ktorých zatiaľ nie je dohoda. Detaily majú byť predmetom ďalších rokovaní.

Vyjadrenia predstaviteľov SNS vníma navyše Lajčák ako útok na zahraničnopolitické smerovanie Slovenska. "Tieto výhrady sú v rozpore s naším vládnym programom. Sú v rozpore s medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky, v rozpore s naším geostrategickým smerovaním a teda aj v rozpore so záujmami Slovenskej republiky aj občanov," povedal Lajčák.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy