Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Danko: Financie od USA nikto neodmietol, žiadne nám neboli ani ponúknuté
Zdielať na

Danko: Financie od USA nikto neodmietol, žiadne nám neboli ani ponúknuté

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda SNS a parlamentu Andrej Danko sa vyjadril k bilaterálnej dohode medzi Slovenskom a USA. Podľa jeho slov nie je možné, aby nám bolo poskytnutých 105 miliónov, keďže nebol uzavretý hlavný kontrakt o dohode obrany medzi USA a Slovenskom.

Podľa Andreja Danka sa vo veci poskytnutia dotácii od USA v hodnote 105 miliónov nie je veľmi o čom rozprávať. Vyjadril sa tak počas jeho tlačovej konferencie. "Slovensku neboli poskytnuté finančné prostriedky. Nikto neodmietol financie z USA, lebo žiadne financie ponúknuté neboli," vyhlásil Danko. Ako vysvetlil, k čerpaniu takejto finančnej pomoci by mohlo dôjsť až potom, keď by Slovenská republika uzavrela bilaterálnu dohodu o obrannej spolupráci s USA. "Mali by sme sa vyjadrovať k veciam, ktoré si ministri, ústavní činitelia naštudujú. A ak nie, tak by bolo lepšie mlčať, to hovorím aj vo vzťahu k ministrovi Žigovi," poznamenal. 

"Ako ústavní činiteľ som podpísal s predsedom vlády Ficom a prezidentom Andrejom Kiskom vyhlásenie, že SR má svoje miesto len v EÚ, ktorá musí byť podľa nás reformovaná a transatlantických štruktúrach. Snažím sa robiť politiku, aby sme mali dobré vzťahy na západ aj východ. V prvom rade, aby sme mali dobré vzťahy so susedmi Slovenska. Pre slovenskú bezpečnosť musí byt priorita vzťahy vrámci Európskej únie, našou prioritou je spolupráca so štátmi EÚ," pokračoval Danko.  

O finančnej pomoci sa nerokuje

"O žiadnej finančnej pomoci sa nerokuje, kongres schválil len možnú pomoc vyčíslenú na každý rok. K realizácii takýchto čerpaní by však mohlo dôjsť až uzavretím osobitnej dohody, ktorá však otvára podmienky prítomnosti cudzích vojsk aj v kontexte čerpania tých finančných prostriedkov. Sedliacky, tieto peniaze by sme nemohli chytiť do rúk a investovať do letísk, keby tu cudzie ozbrojené sily neboli," vysvetlil dnes Danko. Zároveň priblížil, že aj keď sa nerokuje o trvalej prítomnosti, zmluva trvalú prítomnosť cudzích vojsk právne umožňuje. "Predmetom zmluvy nie sú finančné pomoci zo Spojených štátov, ani realizácia týchto projektov. Hlavná zmluva je určená tak, že ide o dohodu o obrannej spolupráci medzi SR a USA. Bez tejto hlavnej zmluvy nie je možné ani snívať o finančných zdrojoch," uviedol.

Podľa slov predsedu parlamentu zostáva otázkou, či Slovensko chcelo mať takúto bilaterálnu zmluvu so Spojenými štátmi americkými. Danko si myslí, že premiér Peter Pellegrini by sa mal o dohode porozprávať so svojimi francúzskymi a nemeckými kolegami. Predseda NR SR tiež rešpektuje záujem Mosta-Híd a Smeru-SD rokovať o Dohode o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. "Na stretnutí predsedov parlamentov otvorím na globálnom fóre takisto tento problém. Nie preto, že by som chcel niekoho uraziť alebo narušiť vzťahy so Spojenými štátmi," dodal a zároveň vyjadril svoj osobný postoj  k celej veci: "Ani ruské, nemecké ani americké vojská by tu skutočne nemali byť."

 Ministerstvo obrany pre TV JOJ potvrdilo, že odmietne ponuku Spojených štátov spolufinancovať modernizáciu letísk. Dôvodom je náhle zistenie, že by pomoc zo Spojených štátov mohla zasahovať do majetkových práv a suverenity našej krajiny. Na rokovaniach, ktoré viedli asi dva roky, sa teda už naďalej nebudeme zúčastňovať. K rozhodnutiu došlo iba deň po tom, ako predseda strany SNS Andrej Danko pohrozil odchodom z vlády.

"Vzhľadom na to, že ponuka Spojených štátov amerických nijako nereflektovala na operačné požiadavky Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ministerstvo obrany sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach k predmetnej téme. Z doterajších rokovaní vyplynulo, že uvedená ponuka Spojených štátov amerických zasahuje do majetkových práv a suverenity Slovenskej republiky, čo súčasné vedenie Ministerstva obrany SR striktne odmieta. Opakujeme preto, že na ďalších rokovaniach sa zástupcovia Ministerstva obrany SR nebudú zúčastňovať, o čom informujeme aj ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. V tejto súvislosti tiež pripomíname, že Ministerstvo obrany SR si plní a bude plniť všetky záväzky ako člen NATO. V tomto prípade však išlo o možnú bilaterálnu spoluprácu," vyjadrila sa k rozhodnutiu pre TV JOJ hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.  

Pozrite si celé vyjadrenie Andreja Danka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy