Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tunel Višňové na programe vlády. Podarilo sa dospieť k dohode
Zdielať na

Tunel Višňové na programe vlády. Podarilo sa dospieť k dohode

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ako ďalej s dostavbou tunela Višňové v stredu riešila vláda. Po problémoch so zhotoviteľom je zjavné, že sa podarilo dospieť k dohode.

Pri svojom popoludňajšom pracovnom výjazde pri tuneli Višňové v stredu minister dopravy a zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti vysvetlili podstatné skutočnosti, ktoré musia dodržať pri ukončení zmluvy s doterajším zhotoviteľom. Štát nesmie prísť o peniaze z eurofondov. A myslia tiež na subdodávateľov.

"Garantujeme v tejto zmluve, že dostanú za vykonanú prácu, ktorú tu odviedli na tomto diele, zaplatené," hovorí minister dopravy Árpád Érsek. "V najbližších dňoch má  zhotoviteľ 21 dní na to, aby doložil bankovú zábezpeku tak, aby bola táto dohoda krytá a všetky riziká, ktoré z toho vyplývajú, aby boli kryté," vysvetlil investičný riaditeľ NDS Jiří Hájek. 

Podľa ich slov, aj keď stavba nešla ideálnym tempom, na jeseň minulého roka, po prerazení tunela sa situácia stále zhoršovala. Na stavenisku postupne pracovalo čím ďalej, tým menej ľudí i mechanizmov. "Už po novom roku už tie kapacity boli krytické a následne v druhej polovici januára prišiel zhotoviteľ s návrhom o ukončení dohody," uviedol generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin. 

"Nie sme radi tomu, že na základe zmluvy nedokončíme tento projekt. Ale zase na druhej strane sme spokojní s tým, že sme dosiahli dohodu," hovorí zástupca zhotoviteľa Miroslav Remeta. Obidve strany priznávajú, že problémom bola nízka vysúťažená cena za stavbu celého úseku. "Tie ceny boli veľmi ostré, ktoré sa vtedy tendrovali a v každom prípade pripúšťame, že máme straty na niektorých položkách," dodal Remeta. 

Zhotoviteľ žiadal o ďalšie peniaze. Odôvodňoval to tým, že musel zmeniť viaceré projekty, keďže pôvodne nepočítali s takými náročnými geologickými podmienkami s akými sa v skutočnosti stretli. "Došlo k zhode o tom, že to bude posúdené medzinárodnou sporovou komisiou," uvádza Remeta. Navyše staviteľ nedodržiaval stanovené termíny, a štát má právo, uplatniť si za to sankcie. 

Stavbu čaká inventarizácia a taliansko-slovenského zhotoviteľa vysťahovanie. "My potrebujeme toto dielo čo najrýchlejšie oživiť. Čiže vyplatiť starého dodávateľa a vysúťažiť nového," dodáva Érsek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy