Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Opozícia má pripravené podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Lubyovej
Zdielať na

Opozícia má pripravené podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Lubyovej

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozícia má dostatok hlasov na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministerky školstva Martiny Lubyovej. Podľa poslankyne za OĽaNO Veroniky Remišovej ale návrh podajú až po voľbe ústavných sudcov. Dôvodom je kauza okolo prideľovania stimulov. Informáciu TV JOJ okrem strany OĽaNO potvrdili aj v strane Sloboda a Solidarita.

V pondelok poslankyňa Veronika Remišová uviedla, že podáva trestné oznámenie potom, čo zistila, že hodnotiteľka jedného z úspešných projektov v výške 772 tisíc eur zle spočítala body, na základe ktorých sa projekty hodnotia. Ministerka školstva upozornila, že aj napriek bodovému rozdielu by firma uspela, no vyvodzuje personálne dôsledky. 

"Odvolávam, z titulu toho, že by to bolo slabo skontrolované aj generálneho riaditeľa sekcie vedy a techniky, pretože si myslím, že mali dať väčší dôraz na kontrolovanie. Ale predsa ja, ako ministerka nemôžem tu sedieť a s kalkulačkou prerátavať 3 + 3 body. Podáme aj trestné oznámenie aj v tejto súvislosti," vyjadrila sa ministerka školstva. "Nie je možné, že my musíme za pani ministerku robiť túto robotu," dodala Veronika Remišová.

Ministerstvo ale tvrdí, že aj s nižším počtom bodov by práve táto firma získala stimul. "Vyzývam Petra Pellegriniho, aby po tomto škandále a po týchto zisteniach ministerku odvolal," vyjadrila sa poslankyňa NRSR za OĽaNO. Ministerka školstva, ale oponuje: "Má síce poslaneckú imunitu, ale čo je veľa, to je veľa. Sa dôrazne ohradzujeme proti tomu, aby sme boli sústavne škandalizovaní. Aj pán Danko a aj ja sme sústavne takýmito emocionálnymi skratkami spájaní s nejakým kradnutím."

V stredu minulý týždeň ministerka školstva vysvetľovala prideľovanie stimulov a rovnako sa stretla s viacerými zástupcami firiem, s ktorými predstúpila aj pred novinárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy