Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zdravotníci chcú vyhlásiť stav núdze. Hrozí, že sa ebola z Konga rozšíri za hranice
Zdielať na

Zdravotníci chcú vyhlásiť stav núdze. Hrozí, že sa ebola z Konga rozšíri za hranice

Archívna reportáž

DAKAR / Skupina zdravotníkov vyzvala Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby zvolala pohotovostný výbor pre situáciu v Kongu. Žiadajú totiž vyhlásenie stavu núdze na medzinárodnej úrovni, a to pre ebolu, ktorá sa krajinou šíri.

Odborníci zverejnili svoj názor v odbornom časopise Lancet a uviedli, že epidémia nie je pod kontrolou a neprestáva sa šíriť. Ebola sa v Kongu naďalej šíri a od minulého roka sa ňou nakazilo viac ako 440 ľudí.  K šíreniu ochorenia podľa expertov prispieva hustota obyvateľstva, politická nestabilita a presídľovanie veľkého množstva ľudí. 

"Epidémia nie je pod kontrolou, existuje vysoké riziko ďalšieho šírenia regiónom, možno aj v globálnom meradle," uviedol jeden z autorov štúdie Lawrence Gostina z Georgetownskej univerzity. Podľa článku existuje nebezpečenstvo, že sa ebola rozšíri do okolitých alebo blízkych krajín. Jednou z nich je aj Južný Sudán, jeden z najnestabilnejších štátov na svete, ktorý má veľmi malú šancu poradiť si s epidémiou.

Gostin uviedol, že zastaviť šírenie eboly v Kongu je rozhodujúce preto, aby sa zabránilo humanitárnej katastrofe. Podľa odborníkov už boli splnené kritériá pre vyhlásenie stavu núdze na medzinárodnej úrovni. 

WHO na článok reagovala oznámením, že spolu so svojimi partnermi v Kongu a okolitými krajinami situáciu starostlivo monitoruje, aby rozhodli, či sú naplnené podmienky pre zvolanie expertnej schôdze výboru. Ebola sa totiž za šesť mesiacov od vyhlásenia v Kongu rozšírila do 18 oblastí. Aj napriek tomu, že vo viacerých oblastiach epidémiu odvrátili, v uplynulých týždňoch sa objavili nové ohniská.

Epidémiu eboly riešili pred niekoľkými rokmi aj europoslanci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy