Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obrovské záplavy ničia mesto. V uliciach sa objavili už aj krokodíly
Zdielať na

Obrovské záplavy ničia mesto. V uliciach sa objavili už aj krokodíly

TOWNSVILLE / Austrálske mesto už niekoľko dní trápia obrovské záplavy. V uliciach sa objavili už aj krokodíly, niektorí obyvatelia ich majú dokonca aj na záhrade. Pred nebezpečenstvom krokodílov varovala už aj ministerka životného prostredia štátu Queensland Leeanne Enoch. Pre silné povodne museli záchranári evakuovať už viac ako tisícku ľudí.

V utorok navštívil postihnutú oblasť Queenslandu aj austrálsky premiér Scott Morrison. Supermarkety sem poslali aj člny plné jedla pre ľudí z obavy, že by ho tu bol už nedostatok. 

Viacerí obyvatelia mesta zverejnili na sociálnych sieťach fotografie ako sa tieto nebezpečné plazy pohybujú ulicami austrálskeho Townsvillu. Niektorí obyvatelia majú krokodíly priamo na záhrade. Jedna z fotografií zobrazuje aj krokodíla lezúceho na strom nad zaplavenou cestou. 

https://twitter.com/bartman6/status/1092156664491331584

Pred nebezpečenstvom výskytu krokodílov varovala v pondelok aj ministerka životného prostredia austrálskeho štátu Queensland Leeanne Enoch. "Krokodíly môžu byť na cestách, a keď voda opadne, môžu sa objaviť aj na nečakaných miestach," uviedla. Z najviac postihnutých častí Townsville už záchranári evakuovali vyše 1 100 obyvateľov. Premiérka Queenslandu Anastasia Palaszczuková v pondelok povedala, že ďalší dážď v Townsville a okolí v nadchádzajúcich dvoch dňoch by mohol spôsobiť ešte väčšiu tragédiu.

Výpusty miestnej hrádze sú otvorené, aby sa predišlo vyliatiu rieky Ross z jej brehov a následnému vytopeniu predmestí Townsville. Starostka mesta Jenny Hillová označila aktuálne zrážky za "udalosť, ktorá sa opakuje možno raz sa sto rokov" a dodala, že ešte nie sú "z najhoršieho vonku".

Január bol pre Austráliu najteplejším mesiacom v histórii. Mesto Adelaide na juhu krajiny prekonalo svoj vlastný teplotný rekord, keď teplomer ukazoval až 49,5 stupňa Celzia. Vlna horúčav vyvolala aj rozsiahle požiare. Na ostrove Tasmánia horelo viac ako 2 týždne, a to až na 40 miestach. 

Záplavy v Austrálii sú obrovské. Takto vyzerajú desiatky domov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy