Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Dobrá správa pre vlastníkov web stránok. Európsky parlament zjednodušil používanie top level domény .eu
Zdielať na

Dobrá správa pre vlastníkov web stránok. Európsky parlament zjednodušil používanie top level domény .eu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Registrácia internetovej domény .eu by mala byť v budúcnosti jednoduchšia. Poslanci Európskeho parlamentu aktualizáciu súvisiacich pravidiel, v záujme podporiť jej využívanie, schválili koncom januára. Táto doména sa radí medzi ôsmu najpoužívanejšiu na svete. Firmy, občania, ktorí ju využívajú, majú tak väčšiu šancu sa zviditeľniť.

Na to, aby si svoje postavenie mohla internetová doména .eu udržať a vylepšiť, je potrebné nastaviť pravidlá tak, aby držali krok s neustálym vývojom digitálneho prostredia. Európsky parlament preto 31. januára prijal nové nariadenie, ktoré upravuje jej používanie.

"Verím, že doménové meno pre EÚ môže podporiť jednotný digitálny trh tým, že posilňuje európsku identitu v online prostredí a s tým spojené cezhraničné aktivity. Upresnili sme podmienky, za akých môže byť webová stránka zablokovaná, a zároveň doplnili poistky dodržovania princípov právneho štátu," vysvetľuje spravodajca návrhu, švédsky liberálny poslanec Fredrick Federley.

Kedy bude stránka zablokovaná? 

Top doména .eu má špecifické kritériá na registráciu. Cieľom novely je ich zjednodušiť, aby k doméne .eu mali prístup i menšie organizácie a firmy, neziskovky i mladí ľudia.  V pozmeňujúcom návrh tiež odznelo, aby sa názvy domén s koncovkou .eu prideľovali oprávneným stranám podľa dostupnosti za primeranú cenu. Doména by mala byť zároveň chránená pred zneužitím na urážlivý, rasistický alebo nelegálny obsah. V takomto prípade by mala byť stránka zablokovaná.

Kto môže požiadať doménu .eu?

  • Občania EÚ bez ohľadu na miesto bydliska
  • Štátni príslušníci tretích krajín s bydliskom v členskej krajine EÚ alebo Európskeho hospodárskeho priestoru - EHP (EÚ + Nórsko, Island a Lichtenštajnsko)
  • Firmy sídliace v EÚ alebo krajinách EHP
  • Organizácie sídliace v EÚ alebo krajinách EHP

Používanie domény .eu prináša aj svoje výhody a je ich hneď niekoľko. Pre občanov EÚ znamená miesto, kde sú ich práva ako spotrebiteľov tak aj jednotlivcov v digitálnom prostredí chránené európskymi pravidlami a štandardmi. Čo sa týka firiem, tie môžu ťažiť z toho, že ich web stránky budú s doménou .eu na internete viditeľnejšie a to nielen na európskom trhu ale aj celosvetovo.

Europoslanci pred pár týždňami navštívili Slovensko, kde vykonali niekoľko kontrol. Pozrite si reportáž, aký bol výsledok: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy