Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smer sa otriasa v základoch. Členovia z východného Slovenska žiadajú koniec Roberta Fica
Zdielať na

Smer sa otriasa v základoch. Členovia z východného Slovenska žiadajú koniec Roberta Fica

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Členovia strany Smer-SD z východného Slovenska napísali list predsedníctvu strany, v ktorom žiadajú odchod predsedu Roberta Fica a podpredsedu Roberta Kaliňáka. Straníci kritizujú úbytok členov, prepady preferencií aj to, že niektorí vrcholní predstavitelia sú spájaní s kauzami, ktoré otriasli Slovenskom.

Ako prvý o tom informoval Denník N. Dôvodom sú klesajúce preferencie strany medzi voličmi a rovnako aj kauzy, ktoré sa stále okolo niektorých členov strany vynáraju. Rovnako aj úbytok členskej základne. Ďalej sa im nepáči, že vedenie strany s nimi nekomunikuje. Ale ani to, ako sa vyrovnali s kauzami, ktoré sa týkajú Smeru. Členovia strany v liste žiadajú aj zvolanie mimoriadneho snemu, na ktorom by prišlo k personálnym zmenám. Rovnako žiadajú predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby kandidoval na post predsedu strany. 

Členovia strany sú frustrovaní z káuz, ktoré sú spájané s vrcholnými predstaviteľmi strany. Spomínané sú kauzy Čistý deň či vražda novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rovnako aj z výsledku volieb do Európskeho parlamentu. Stranu Smer-SD v nich predbehla koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu. Smer získal tri mandáty.

V liste členovia Smeru píšu o úbytku členov, nespokojnosti s klesajúcim počtom voličov strany s tým, že s nimi vedenie nekomunikuje. Nepáči sa im ani to, ako sa vyrovnali s kauzami Smeru, opisujú frustráciu z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj postup polície pod Robertom Kaliňákom. Pod list sa podpísali viacerí členovia aj okresní funkcionári z Košického kraja. Dostalo ho nielen predsedníctvo, ale aj všetky krajské a okresné organizácie.

Doteraz bol Smer-SD jednotný

Predsedníctvu strany list zaslali nespokojní členovia aj okresní funkcionári z Košického kraja. Doteraz bol Smer-SD jednotný. Ide o prvú vzburu strane. Doteraz si konflikty vždy riešila vo vnútri. Členom záleží na tom, aby v blížiacich sa parlamentných voľbách mali občania a voliči Smeru k dispozícii slušnú a modernú sociálno-demokratickú stranu. 

"Hoci mal Smer dobre vybudované organizačné štruktúry a stabilnú členskú i voličskú základňu, nikdy sa nestal štandardnou politickou stranou. Nikdy totiž nemal žiadnu ideológiu či spoločné hodnoty, o ktoré by sa mohol v čase krízy oprieť. Bol podnikateľským projektom oligarchov a politických oportunistov, ktorí cez stranu napĺňali výhradne svoje osobné záujmy. Teraz je v neriešiteľnej situácii, keď všetci vedia, že predseda nezadržateľne ťahá partaj na dno, no zároveň sa ho nemôže ani zbaviť, pretože Smer bez Fica je ako HZDS bez Mečiara a SDKÚ bez Dzurindu. Skupina východniarov prišla spolu s Pavlom Paškom o svoje postavenie aj obchodné príležitosti, a tým aj o motiváciu k akejkoľvek lojalite. Neprekvapuje preto, že prvá vzbura prichádza práve z východu," tvrdí komentátor portálu noviny.sk, Arpád Soltész

Správu budeme aktualizovať.

Už je to viac ako rok, čo Robert Fico musel odísť z kresla predsedu vlády. Doteraz má ale ochranku. Podľa jeho vlastných slov existuje milión dôvodov, prečo ju má. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy