Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prečítajte si celý list, v ktorom členovia Smeru žiadajú odchod Roberta Fica
Zdielať na

Prečítajte si celý list, v ktorom členovia Smeru žiadajú odchod Roberta Fica

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

Vážený pán predseda, vážení členovia predsedníctva strany SMER-SD.  Na úrovni okresných štruktúr vládne absolútna apatia. Členovia len ticho vyčkávajú, čo ďalšie na stranu a jej predstaviteľov novinári vytiahnu. Kandidáti na poslancov miestnych a mestských zastupiteľstiev už zahodili všetky nádeje, že pod touto značkou v tomto zložení vedenia strany raz budú zvolení. Na členské schôdze prichádza 15 - 30 % členov, členovia nechcú byť zaradzovaní do volebných komisií, lebo sa nechcú hanbiť za značku, ktorú zastupujú.  Každodenné kauzy im berú posledné nádeje, že sa v strane niečo zmení. Môžete výzvu zahodiť, odsúdiť, založiť, čím len prispejete k potvrdeniu, že všetko je zabetónované a benefity, ktoré vám z tejto pozície plynú sú viac, ako hlas členskej základne.

Výzva Predsedníctvu strany SMER-SD. Vážené predsedníctvo !

Obraciame sa na Vás s dôležitou a naliehavou výzvou znepokojených členov strany Smer-sociálna demokracia poukazujúc na nepriaznivo sa vyvíjajúci stav verejnej mienky, ostro odsudzujúcej činnosť našej politickej strany a zvlášť činnosť niektorých jej straníckych funkcionárov.

V poslednom období zaznamenávame dramatický úbytok počtu členov ochotných aktívne sa zapájať do činnosti a aktivít strany a výrazne klesá aj ochota týchto členov identifikovať sa s ňou na verejnosti. Dozvedáme sa od nich, že priznať sa v spoločnosti k členstvu či podpore našej politickej strany dnes znamená vystaviť sa verejnému znevažovaniu, osočovaniu a výčitkám o podpore korupcie, mafiánskych praktík, rozkrádania a vytvárania skupiny vyvolených, ktorí jediní majú právo prístupu ťažiť zo štátnych zákaziek a európskych fondov. Voličská základňa sa k nám obracia chrbtom a čím ďalej tým viac sa stáva problémom pre straníckych funkcionárov na regionálnej úrovni nájsť ľudí ochotných zastupovať našu stranu vo volebných komisiách, či podporiť ju vo voľbách napriek tomu, že v minulosti s tým nemali žiadny problém.

Z rozhovorov s členmi a sympatizantmi strany sa dozvedáme, že ich vnútorne nesmierne znepokojujú udalosti, ktoré sa každodenne v médiách objavujú a dotýkajú sa niektorých čelných funkcionárov strany, ktorých mená sa neustále opakujú a stávajú sa synonymom slov zlodej, korupčník či mafián. Neschopnosť dotknutých straníckych funkcionárov dôveryhodne vyvrátiť niektoré z vážnych podozrení, vznik nových a nových indícií podporujúcich tieto podozrenia vedú našich členov a sympatizantov k pochybnostiam o čistote priestoru, v ktorom sa títo funkcionári strany pohybujú resp. pohybovali. Zistenia, že ich aktivity sú spájané s ľuďmi odsúdenými či stíhanými v kauzách krátenia daní, neoprávnených čerpaní dotácií, pochybných obchodov, v kauze “Čistý deň”, či dokonca v kauze s človekom spájaným s objednaním vraždy novinára a jeho snúbenky sú hlavnými dôvodmi frustrácie významnej časti členskej základne. Podozrenia o zakrývaní niektorých kriminálnych aktivít, ktoré sa po odchode ministra vnútra a policajného prezidenta zázračne vyšetrili, či ich vyšetrovanie úspešne prebieha, len potvrdzujú, že strane sa niektoré procesy absolútne vymkli z rúk. Upozorňujeme, že táto skutočnosť sa stáva vážnym problémom strany, a v prípade, že si chceme udržať naďalej dôstojné postavenie na slovenskej politickej scéne, je nevyhnutné prijať radikálne riešenia. Tieto riešenia vidíme v očiste strany, prinavrátení jej dôveryhodnosti odchodom dotknutých funkcionárov a v návrate k hodnotám, na ktorých bola táto strana postavená. Inak bude prítomnosť týchto funkcionárov prekážkou ďalšieho napredovania strany a budovania dôvery vo vzťahu k verejnosti.

Záleží nám na tom, aby občania tejto krajiny mali v nadchádzajúcich parlamentných voľbách k dispozícii slušnú, atraktívnu a modernú sociálno-demokratickú alternatívu v podobe slušnej, atraktívnej a modernej sociálno-demokratickej strany. Toto vieme dosiahnuť len zmenou politiky strany pri personálnom preobsadení významných politických postov  a demokratizácii vnútrostraníckych postupov, ktoré zabránia vzniku situácií, ktorým čelíme dnes.

Vyzývame preto predsedu strany Roberta Fica a podpredsedu strany Róberta Kaliňáka, aby prejavili politickú kultúru a dôstojne, bez vyvolávania straníckych sporov a prenasledovaní, zo svojich funkcií odstúpili.

​Vyzývame predsedníctvo strany na zvolanie mimoriadneho celorepublikového snemu v čo najkratšom možnom termíne, ktorého hlavným bodom programu bude zmena stanov strany tak, aby umožnila voľbu predsedu strany, jej podpredsedov, predsedov regionálnych štruktúr na krajskej a okresnej úrovni a prijatie výzvy adresovanej občanom Slovenskej republiky obsahujúcej ospravedlnenie sa strany Smer sociálna demokracia za nezabránenie vzniknutému stavu nezmieriteľných názorových rozdielov ako aj politických a morálnych postojov medzi občanmi.

​Navrhujeme  vytvorenie vnútrostraníckych mechanizmov na predchádzanie ich vzniku a určiť jasné hranice personálnej zodpovednosti straníckych funkcionárov za ich činnosť vo verejných funkciách. Želáme si presne to, čo všetci ostatní slušní občania tejto krajiny. Čistotu verejného života, vládu zákona, spravodlivosť a rovnaké šance pre všetkých. Neakceptujme korupciu a klientelizmus a preto vidíme aj dôvod zabojovať o dôveru občanov. Pokúsme sa o to poctivo a úprimne. Len tak dokážeme ľudí presvedčiť o čistote našich myšlienok. Len tak sa nám tento cieľ podarí dosiahnuť.

​Želáme si nebyť spájaní s kauzami a individuálnymi zlyhaniami vrcholných funkcionárov strany. Zotrvávanie v súčasnom marazme a neprijatie žiadnych opatrení povedie definitívne k poklesu politického významu strany, k strate postavenia potencionálneho koaličného hráča a následne k ohrozeniu jej existencie. Zabráňme tejto vízii a vytvorme novú, spoločnú víziu. Víziu pre Slovensko. Nájdime jej nositeľa a dajme mu našu dôveru. Začleňme sa spoločne do šíku slušných, demokraticky zmýšľajúcich spoluobčanov a nedovoľme nikdy viac, aby strašiak korupcie a klientelizmu uvrhol  našu stranu do prapodivných podozrení a nakoniec do zabudnutia.

Vyzývame predsedu vlády a podpredsedu strany Smer – sociálna demokracia Petra Pellegríniho, aby sa uchádzal o post predsedu strany ako človek, ktorý preukázal svojou doterajšou činnosťou dostatok odborných, riadiacich a  ľudských kvalít, pre ktoré si zaslúži našu dôveru.

​Správny čas nadišiel. Do najbližších parlamentných volieb máme jeden rok, preto načrtnuté opatrenia je potrebné urobiť hneď. Ukážme všetkým občanom, že to so zmenou myslíme úprimne a vážne. Veď hodnoty sociálnej rovnosti a spravodlivosti, ochrany slabších a rovnosti pred zákonom sme sa spoločne odhodlali chrániť už pred devätnástimi rokmi. Máme množstvo skúsených a šikovných ľudí, ktorým na ochrane týchto hodnôt záleží. Dajme im šancu. Dajme šancu Smeru - sociálnej demokracii.

​Vážené predsedníctvo strany Smer SD!

Považujte túto výzvu za vnútrostranícku aktivitu, ktorej cieľom je rozprúdiť debatu o ďalšom smerovaní našej strany. Chceme obnoviť politiku v prospech bežných občanov, zamestnancov, ľudí odkázaných, dôchodcov, sociálne slabých a všetkých tých, ktorým sme sľúbili solidaritu a pomoc. Chceme politiku ústretovú k slušným ľuďom, ktorí cestou podnikania prevzali bremeno zodpovednosti za svoju existenciu ako aj svojich zamestnancov a prispievajú tejto spoločnosti výsledkami svojej práce. Ako členovia strany nesúhlasíme ďalej s politiku ústretovou k prospechárom, podvodníkom, finančným skupinám či komukoľvek inému, kto zneužíva kontakty na vedenie strany. Zmyslom tejto aktivity je stranu posilniť, čo sa dá len návratom k hodnotovej podstate jej politiky.

Vyzývame členov jednotlivých okresných organizácií, ktorých táto výzva oslovila, aby svoj súhlas či nesúhlas s touto výzvou vyjadrili akýmkoľvek spôsobom, ktorý zvolia za vhodný, a adresovali ho vedeniu strany.

Už je to viac ako rok, čo Robert Fico musel odísť z kresla predsedu vlády. Doteraz má ale ochranku. Podľa jeho vlastných slov existuje milión dôvodov, prečo ju má. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy