Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Máte zmätok v straníckych tričkách? Upracte si to
Zdielať na

Máte zmätok v straníckych tričkách? Upracte si to

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente sú každé volebné obdobie a často sa nezodpovedajú nikomu. Ani strane, ani voličovi. Nezávislí poslanci. Dnes ich v Národnej rade máme takmer pätinu, niektorí z nich si ale po vystúpení z pôvodnej strany založili vlastnú. Parlament tak z pohľadu strán vyzerá úplne inak ako krátko po voľbách. Neuveríte, koľko ich od volieb vzniklo alebo vznikne.

Čisto technicky sa volajú nezaradení a je ich v parlamente až jedna pätina. 17 poslancov reprezentuje novozaloženú stranu. Alebo nikoho. Teda len - samého seba. "Osobitne sme vďační každému, kto si na svoje zastúpenie v Národnej rade Slovenskej republiky vybral Sieť," povedal po voľbách 2016 Radoslav Procházka.

Toto si rozhodne môže povedať Béla Bugár, rozpadom Siete získal práve on najviac. Odídenci zo Siete ale smerovali aj k Miroslavovi Beblavému a vznikla nová strana Spolu. V odídencovi Poliačikovi má svoje zastúpenie aj Progresívne Slovensko, vo Vašečkovi zase KDH a akýmsi samostraníkom strany Maďarské fórum je v parlamente Zsolt Simon. Stranu zakladá aj za koalíciu verne hlasujúci, inak údajne nezávislý Peter Marček. V minulosti spôsobil diplomatický škandál svojou turistikou po Kryme.

"Každý mesiac sa budeme pýtať ľudí, ako by hlasovali, preto strana Hlas ľudu," vysvetlil Marček. V parlamente teda de facto namiesto 7 pôvodných strán máme zástupcov dvanástich. A to sa zrejme dočkáme ďalších dvoch. So svojou zakladateľskou túžbou sa webovému portálu Aktuality.sk zdôveril bývalý minister vnútra a zdravotníctva Tomáš Drucker. A takéto slová zaznievajú z prezidentského paláca. "Keď skončím ako prezident, tak by som sa rád stal súčasťou novej, politickej etapy, politickej éry na Slovensku a veľmi rád by som pomohol zostavovať novú slušnú vládu," povedal Kiska. 

Nezávislí poslanci, ktorí chcú so svojou novou stranou preraziť v najbližších voľbách, by mali svoje kávičkovanie odložiť nabok a intenzívne sa pustiť do práce, voľby sú tu totiž o rok a dva mesiace a na prelezenie do parlamentu potrebujú minimálne 5-percentnú podporu. Ale tí, ktorí v politike po voľbách končia, môžu bezpracne kávičkovať za 5 000 eur mesačne až do volieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy