Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci nechcú migrantov, s výnimkou tých, ktorých tu chcú zamestnať
Zdielať na

Poslanci nechcú migrantov, s výnimkou tých, ktorých tu chcú zamestnať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / "Dôležité je, aby sme vedeli o každom cudzincovi, aby sme sa k nemu vyjadrili, a bolo to maximálne regulované." Takto hodnotí minister Richter zmenu zákona, ktorá umožní jednoduchší "dovoz" pracovníkov z cudziny. Opozícia však za tento návrh nehlasovala. A napriek vášnivým debatám o migrácii, rokovacia sála v piatok dopoludnia pri tejto téme zívala prázdnotou.

Ako jedna z mála strán sa proti strašeniu migráciou ozval MOST-HÍD.

"Zvažovali sme podanie oznámenia pre šírenie poplašnej správy,  ale je to na hrane, takže z toho asi nič nebude," povedal predseda strany Béla Bugár.

Minister práce Richter vyhlásil: "Bezbreho nepúšťame prílev pracovnej sily zo zahraničia. Ale naopak, regulovane, kontrolovane, plánovane. Nejde každý, kto si zmyslí zvonka. Vytipovali sa niektoré profesie, ktoré sú tu nedostatkové."

Návrh ministra Richtera na zjednodušenie podmienok prešiel bez väčších problémov. Napriek tomu má k nemu opozícia dlhodobo výhrady.

"Už dlhodobo sa nepracuje s dlhodobo nezamestnanými ľuďmi, ktorí sú potenciálom pre ekonomiku. Taktiež ako keby sa naša krajina vzdala ľudí, ktorí pracujú na týždňovky v zahraničí," hovorí Soňa Gaborčáková, poslankyňa za OĹaNO. 

Podpredsedníčke NR SR Lucii Ďuriš Nicholsonovej zo SaS sa nepozdáva: "Že nevyčíslili dopad. Absolútne žiadny, ani na štátny rozpočet. Sa tvária, že nebude, čo je úplne zrejmé z toho, ako je zákon postavený."

Poslanec za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský dodáva: "V prvom rade štát sa má starať o našich zamestnancov, o občanov Slovenskej republiky. Má robbiť tlak na to, aby firmy zvyšovali platy najmä našim občanom."

Minister odmieta, že by zase získali len pracovné agentúry. Tvrdí, že sa snažili zákon napísať tak, aby ľudí chránil, nielen tých zahraničných, ale hlavne pracovníkov na Slovensku.  

"My sme už predtým cudzincov v úvodzovkách zdraželi pre zamestnávateľov. Nehrozí," tvrdí minister Richter.

Béla Bugár nesúhlasí: "Hrozí a to musia ustrážiť jednotlivé úrady práce. Aby sa nestalo, že našich nezoberú, lebo za oveľa menší plat môžu zobrať povedzme tých, ktorí majú, poviem to tak, na Ukrajine možno ani nie polovičný plat."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy