Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vyšetrovanie únosu Vietnamca pokračuje. Kaliňák vysvetľoval, prečo sme zavádzali poľskú stranu
Zdielať na

Vyšetrovanie únosu Vietnamca pokračuje. Kaliňák vysvetľoval, prečo sme zavádzali poľskú stranu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci krajská prokuratúra nedávno potvrdila, že zástupcovia Slovenska sa nepodieľali na vlaňajšom únose vietnamského občana, v prípade ostáva ešte niekoľko nezodpovedaných otázok. Vyšetrovanie ale ešte nie je ukončené. Exminister Robert Kaliňák po včerajšej hádke s novinármi v piatok vysvetľoval, prečo sme zavádzali poľskú stranu pri prelete vládneho lietadla nad krajinou smerom do Moskvy.

Sme v tom nevinne, no ak sa únos potvrdí, komunistickí pohlavári z Vietnamu si z našich silových zložiek urobili dobrý deň. Aspoň k tomu doposiaľ dospeli slovenské vyšetrovacie orgány.

​Celá kauza začala v lete 2017, kde uniesli vietnamského občana v Berlíne. Cez Prahu sa podľa nemeckých vyšetrovateľov a médií dostal do vládneho hotela Bôrik a následne pomocou našej vládnej letky aj mimo schengenské hranice. Slovenská prokuratúra nedávno ukončila vyšetrovanie, podľa ktorého sme boli v veci nevinne. No polícia ešte vyšetruje samotný únos. "V danom prípade sa uskutočňuje vyšetrovanie prípadnej účasti vietnamských občanov, bolo začaté trestné stíhanie vo veci," uviedol hovorca Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Petar Lazarov. 

Rozhodnutie prokuratúry využil vtedajší minister Robert Kaliňák, ale musel čeliť opakovaným otázkam, prečo naše ministerstvo vnútra ohlásilo jeho prítomnosť v lietadle, bez ktorej by Poliaci lietadlo do Ruska nepustili. Až z neho vypadlo, že sa to deje bežne. "Nestalo sa to raz, stalo sa to viackrát," potvrdil Robert Kaliňák, poslanec NR SR za SMER-SD. 

​A zároveň poukázal na politika, ktorý má mať v obľube rovnaké praktiky. "Bola pracovná cesta pána prezidenta, kde na palube nebol. A takisto sme oklamali asi 13 štátov," povedal Robert Kaliňák. "Prezident sa bývalým ministrom vnútra vôbec nezaoberá, ale rozumie jeho strachu," dodal na margo vyjadrení Roman Krpelan, hovorca prezidenta Slovenskej republiky. 

Kaliňák v piatok pre televíziu JOJ svoje slová vysvetlil tým, že deklarovaná účasť vysokopostaveného politika uľahčí prelet and tranzitnou krajinou a ide len o administratívny krok. "Nejde o dôležitosť Vietnamcov, ale celý časový harmonogram návštevy, tak si myslím, to s tým nejak súviselo. Lebo to nie je podstatné, to je bezvýznamný detail," upresnil poslanec.

No nie všetci vysokí ústavní činitelia s týmto tvrdením súhlasia. Istotou v tomto prípade je, že unesený Vietnamec už je vo svojej vlasti, kde si odpykáva doživotný trest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy