Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Inšpekcia preveruje únos Vietnamca
Zdielať na

Inšpekcia preveruje únos Vietnamca

BRATISLAVA / Kauza uneseného Vietnamca pokračuje. Policajná inšpekcia vyšetruje skutok ako obmedzovanie osobnej slobody. Viaceré médiá však špekulovali, že do zavlečenia sú zapojené aj tunajšie politické špičky vrátane exministra vnútra. Ten to ale popiera.

Prípadom uneseného vietnamského manažéra sa už zaoberá inšpekcia ministerstva vnútra. Kauza pochádza z júla minulého roka, kedy mali agenti vietnamskej tajnej služby uniesť v Berlíne Trinh Xuan Thanha. Päťdesiatdvaročného nepriateľa režimu mali následne cez Česko a Slovensko dostať mimo územie Európskej únie. Slovensko malo Vietnamu na tento účel požičať vládny špeciál.

"V súvislosti s prípadom únosu vietnamského občana začala inšpekcia Ministerstva vnútra SR na základe pokynu krajskej prokuratúry trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.  Podnikateľa mali na zoznam dvanásťčlennej vietnamskej delegácie, ktorá letela z Bratislavy do Moskvy, doplniť na poslednú chvíľu. Dvaja policajti si údajne všimli, že do lietadla ho zrejme niesli ďalší dvaja Vietnamci, ktorí ho podopierali. Únos vyvolal obrovský škandál v Nemecku, po roku však kauza nadobudla medzinárodný rozmer. Exminister vnútra Róbert Kaliňák popieral, že by Slovensko vedome pomáhalo pri únose.

"Dosiaľ nebolo vznesené obvinenie žiadnej osobe," dodáva Lazarov. "Sa dá jednoznačne odvodzovať skutočnosť, že by určité podozrenia smerovali k osobám, ktoré sú príslušníci policajného zboru," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Vylúčené nie je, že sa prípadom bude zaoberať aj polícia, pokiaľ by sa zistilo, že pochybila civilná osoba.

"Ak bude dostatočne odôvodnený záver, že skutok spáchala konkrétna osoba, tak sa vznesie obvinenie," myslí si Kurilovská. Trinh Xuan Thanh bol vo Vietname odsúdený pre hospodársku kriminalitu na doživotie. Jeho únos pobúril aj Poliakov, ktorí dali slovenskému špeciálu povolenie na prelet nad ich územím, pretože dostali zavádzajúce informácie, že na palube je aj náš minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy