Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovenské domácnosti si budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Energie zdražejú
Zdielať na

Slovenské domácnosti si budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Energie zdražejú

BRATISLAVA / Slovenské domácnosti a podniky budú musieť hlbšie siahnuť do vrecka. Dôvodom je zdražovanie energií. Môžu za to vyššie ceny na svetových trhoch. Už o niekoľko týždňov nám tak za elektrinu, plyn a teplo môžu začať chodiť citeľne vyššie faktúry ako doteraz.

Ceny energií na Slovensku už čoskoro výrazne vzrastú, o koľko konkrétne však nateraz nie je isté. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zverejní konkrétne nárasty až koncom mesiaca. Pri plyne je to jasné už teraz. "Priemerná koncová cena pre odberateľov spoločnosti SPP sa od 1.12.2018 zvýši priemerne o 5,96 percenta," uviedol Radoslav Igaz, hovorca URSO. 

​Domácnostiam, ktoré využívajú plyn prioritne na varenie, by mala postupne začať chodiť faktúra vyššia o necelé jedno euro. "Od budúceho roka si domácnosti priplatia za plyn, v závislosti od toho, či ním len varia alebo aj kúria, od 10 do 50 eur, ale v skutočnosti je to podstatne viac, pretože ten zvyšok doplácajú v daniach," upresnil Karol Galek, poslanec NR SR za SaS.

Opozičná SaS vidí ako hlavný problém chýbajúcu konkurenciu na trhu s energiami a často zbytočné regulácie. "Napríklad mobilní operátori, nikto nemá regulovanú cenu, takže prečo by takto mala byť regulovaná v plyne alebo v elektrine," dodal Jozef Badida, analytik portálu Energie pre vás. Analytik preto pripúšťa, že trhové sily by mohli stlačiť cenu energií nižšie. Tento scenár je ale u nás nateraz v nedohľadne. "Domácnosti by si na budúci rok mali odložiť iba na energie minimálne o 100 eur navyše," dodal Karol Galek

Súvisiace články

Najčítanejšie správy