Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Inšpekcia ministerstva vnútra odmietla trestné oznámenie v kauze únosu Vietnamca
Zdielať na
Krimi

Inšpekcia ministerstva vnútra odmietla trestné oznámenie v kauze únosu Vietnamca

BRATISLAVA / Podľa vyšetrovateľa nebol dôvod na začatie trestného stíhania a na iný postup v prípade únosu Vietnamca, na ktorom sa podľa podozrení mohlo podieľať aj Slovensko.

Vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR 12. októbra vydal uznesenie, ktorým odmietol trestné oznámenie v prípade, v rámci ktorého mohol byť vládny špeciál použitý na únos vietnamského občana do zahraničia.

"Vyšetrovateľ úradu Inšpekčnej služby odmietol trestné oznámenie v prípade, kedy mohol byť zneužitý vládny špeciál na únos Vietnamského občana do zahraničia. Rozhodol tak, nakoľko vo veci nebol dôvod na začatie trestného stíhania a na iný postup.," informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Vyšetrovateľ podľa rezortu vo veci vypočul okrem oznamovateľky 23 osôb, vyžiadal si správy od 15 inštitúcií, ako napríklad oddelenia hraničnej kontroly Ružinov - letisko, letiska M. R. Štefánika, Slovenskej informačnej služby, Vojenského spravodajstva a ďalších. "Policajná inšpekcia sa rozhodla uznesenie o odmietnutí trestného oznámenia zverejniť vzhľadom na značný záujem verejnosti o túto vec a nakoľko zverejnenie tohto uznesenia povolil vyšetrovateľ," dodal rezort vnútra. "Vždy potrebuje policajt respektíve prokurátor jasné dôkazy a nemôže sa stať, že to bude postavené na vode," vysvetľuje právnik Milan Ficek.

​V októbri vyšli v médiách informoval o tom, že dvaja policajti vypovedali pred slovenskými vyšetrovateľmi, že na letisku videli, ako vlečú do nášho vládneho lietadla Trinh Xuan Thanha. Vietnamec bol údajne unesený ešte počas minulého leta pomocou slovenského vládneho špeciálu. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) akúkoľvek úmyselnú účasť Slovenska na únose odmietol.

Vietnamského podnikateľa podľa informácií nemeckých médií v lete minulého roka pravdepodobne uniesli z Nemecka do Vietnamu. V Nemecku žiadal o politický azyl, pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že auto s únoscami podľa GPS súradníc parkovalo pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy