Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pellegrini s demisiou Miroslava Lajčáka nesúhlasí. Chce ho presvedčiť, aby zmenil názor
Zdielať na

Pellegrini s demisiou Miroslava Lajčáka nesúhlasí. Chce ho presvedčiť, aby zmenil názor

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril k demisii ministra zahraničia Miroslava Lajčáka. Napriek tomu, že ten svoju demisiu avizoval už skôr, vláda ani parlament nesúhlasili s účasťou Slovenska v Marakéši a nesúhlasili ani s podpisom Globálneho kompaktu OSN. Premiér je rozhodnutý pokúsiť sa Lajčáka presvedčiť o tom, aby svoju demisiu vzal späť.

"Môžem potvrdiť, že mi pred malou chvíľou minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák oznámil, že podal demisiu do rúk prezidenta. Hovorím to veľmi vážne, že z dôvodu rozhodnutia ministra vnímam obavy o zmene zahranično-politickej orientácie Slovenska, ktorú si niektorí s rozhodnutím ministra Lajčáka môžu spájať. Chcem jasne povedať a odkázať všetkým, že náš životný a hodnotový priestor je Európska únia a bezpečnosť našej krajiny je spojená s účasťou krajiny v NATO. Nikdy nedovolím, aby sme opustili tento hodnotový a ekonomický priestor, ktorý nám už 25 rokov vytvára priestor na formovanie krajiny," uviedol Pellegrini v úvode svojho vyhlásenia.

Celé vyhlásenie nájdete TU.

"Prijatie kompaktu OSN a naša účasť alebo neúčasť na zasadnutí je už pasé. Rozhodnutie padlo, vláda s tým nesúhlasí, parlament s tým nesúhlasí a Slovenská republika sa nemieni rokovania zúčastniť. Napriek tomu využijem najbližšie dni, aby som presvedčil Miroslava Lajčáka, aby svoj krok prehodnotil. Budem robiť všetko preto, aby som ho presvedčil, že pred nami stoja veľké úlohy, aby som ho presvedčil, že záujmy občanov SR musia byť nadradené aj zachovaniu si osobnej integrity. Stretnem sa s ním v pondelok a zmenil som kvôli tomu aj svoj program," povedal Pellegrini. V prípade, že by sa mu Lajčáka presvedčiť nepodarilo, chce do prezidentského paláca priviesť špičkového diplomata, ktorý má v rezorte diplomacie dlhoročné skúsenosti. Na otázku, či by to mohol byť bývalý premiér Robert Fico Pellegrini priamo neodpovedal. 

Miroslav Lajčák je podľa premiéra politik svetového formátu, ktorého uznávajú na Slovensku, ale aj v zahraničí, naďalej ale trvá na tom, že s účasťou Slovenska v Marakéši nesúhlasí, rovnako ako nesúhlasí s podpísaním Globálneho kompaktu OSN. "Ďakujem aj rozhodnutiu parlamentu, ktorý podporil postoj vlády v tejto veci. Na druhej strane rozumiem osobnej integrite ministra Lajčáka, ktorý dopredu avizoval svoj postoj. Ako predseda vlády som ale stále presvedčený, že toto nemá byť dôvod na to, aby podal demisiu taký výrazný človek vlády. S jeho demisiou nemôžem súhlasiť a nesúhlasím," povedal premiér.  

Pozrite si reakcie členov koaličných i opozičných strán bezprostredne po oznámení demisie Miroslava Lajčáka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy