Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parlament rozhoduje o Globálnom kompakte OSN o migrácii
Zdielať na

Parlament rozhoduje o Globálnom kompakte OSN o migrácii

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Plénum parlamentu od utorka rokuje o uznesení týkajúceho sa globálneho rámca OSN o migrácii. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák si stále stojí za svojim slovom a v prípade, že dokument Slovensko nepodporí a ani nepošle nikoho na diskusiu do Marakéšu, vyvodí z toho dôsledky. Hlasovanie sa odložilo na štvrtok doobeda.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ešte pre týždňom predložil kompakt OSN o kontrolovanej migrácii poslancom v Zahraničnom výbore NR SR. Žiadal vecnú diskusiu.Tí prijali uznesenie, podľa ktorého má minister Lajčák odmietnuť dokument. O tomto návrhu uznesenia rokujú poslanci parlamentného pléna od utorka. 

No ani po celodennom rokovaní nedošlo k hlasovaniu. To presunuli na štvrtok o 11:00. 

Proti je dokonca aj Smer 

Podľa ministra Lajčáka kompakt ale neobsahuje nič, čo by bolo pre Slovensko kľúčovo neprijateľné. Sám sa dokonca podieľal na jeho tvorbe. Je preto zaujímavé, že proti dokumentu sa postavila aj strana Smer-SD, ktorá ho posadila na ministerské miesto. "Migrácia je aktom zúfalstva, na tom nie je nič pozitívne. Z tohto hľadiska je nesprávne hovoriť, že migrácia je prospešná. Nie je. Migrácia je problém. Stanovisko Slovenska je pomôcť a riešiť tento problém u nich doma, aby títo ľudia nemuseli utekať z ich domovov," uviedol na pléne Ľuboš Blaha.

Pred pár dňami tak Lajčák pohrozil, že keď dokument nebude prijatý, podá demisiu. "Mne zastáva rozum nad tým, kto všetko je tu odborník na interné procesy OSN a kto všetko vykladá veci, o ktorých nemajú ani potuchy a uráža to moju racionalitu aj moju integritu ako človeka. Čiže ja som zadefinoval moje červené čiary a uvidíme, čo z toho vzíde. Pre mňa je dôležité rokovanie vlády, ja som jej členom a buď nájdeme nejaké riešenie, alebo nenájdeme a v tom prípade, ako som povedal, budem musieť vyvodiť z toho dôsledky," potvrdil svoje rozhodnutie v stredu Lajčák. 

Rovnako Martin Klus (SaS) pripomenul, že globálny rámec zaväzuje ako demokratické, tak aj nedemokratické režimy. "Neviem si predstaviť Sudán, krajiny Afriky, ako budú dodržiavať ľudské práva migrantov, viac sa zaviažu krajiny, ktoré migrantov prijímajú," povedal. Rámec teda poslanec tiež nepodporí v znení, v akom ho predložil minister Lajčák.

Pakt odmieta aj Pellegrini

"Slovenská republika v žiadnom prípade nepodporí pakt OSN v Marakéši a nebude s ním súhlasiť," vyhlásil premiér Pellegrini počas samitu EÚ v Bruseli.  Účasť Slovenska na samite v Maroku, kde sa o dokumente má rokovať, je podmienená. "Ak nás má účasť v Marakéši k niečomu zaväzovať, tak tam nikto zo Slovenska nepôjde. Ak mi zaručia, že to nie je záväzné, tak na nejakej nízkej diplomatickej úrovni tam môžme mať aj vlastné zastúpenie," uviedol pred pár dňami Pellegrini. 

Podľa ministra samit v Marakéši nie je záväzný. "Primárnym cieľom toho stretnutia v Marakéši je dva dni diskutovať o všetkých aspektoch migrácie a my nejakým spôsobom chceme vylúčiť samých seba z tejto debaty. Mne nejde o gestá, ale o to, aby Slovensko bolo za stolom," uviedol Lajčák s tým, že od Slovenska nechce nič iné, ako to, čo spravilo Nemecko, ktoré s kompaktom tiež nesúhlasí, ale vyšle na diskusiu do Maroka svojho zástupcu. 

Slovensko čakajú predsedníctva v OBSE, OECD aj v V4. Premiér sa preto vyjadril, že Slovensko by nemalo prísť o kvalitného ministra pre tento kompakt. Verí, že Lajčák sa s tým zmieri a povýši službu SR nad svoje osobné postoje.

Dôvodom je podľa neho situácia na Slovensku, ktorú sa snaží upokojiť. "Neurobíme žiadnu aktivitu, ktorá by mohla byť vnímaná, ako súhlas s prijatím tohto paktu" povedal v parlamente Pellegrini. 

Podpora v parlamente

Naopak podporu minister Miroslav Lajčák našiel v poslancoch NR SR Martinovi Poliačikovi či poslancovi za stranu SaS Ondrejovi Dostálovi. Je za to, aby Lajčák išiel do Marakéšu a určite nepodporí návrh uznesenia na odmietnutie paktu OSN. "Dokument samozrejme podľa neho nie je dokonalý, ale tie námietky, ktoré voči nemu zaznievajú vo vnútropolitickej situácii na Slovensku považujem za neopodstatnené," vyjadril sa Dostál. 

To, že Globálny kompakt OSN nie je pre Slovensko záväzný a o ktorom budú ešte mnohé rokovania, hovoril aj poslanec Ján Budaj (OĽaNO). "Nie je to už politická diskusia, pretože ktokoľvek si dokument prečíta, musí mu byť jasné, že je pre Slovensko úplne nezáväzný. Úmysly dokumentu sú dobré, ikeď som si vedomí toho, že má svoje nedostatky. V tejto sále ale o vecné argumenty nešlo. Odmietnutím marakéšskeho rámca sa problém migrácie nestratí. Naopak, budeme na každej medzinárodnej konferencii, kde sa bude o problémoch a riešeniach rokovať," dodal na záver Budaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy