Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dokumenty, ktoré označujú Rusko za hrozbu, stiahli z rokovania. Prsty v tom má SNS
Zdielať na

Dokumenty, ktoré označujú Rusko za hrozbu, stiahli z rokovania. Prsty v tom má SNS

BRATISLAVA / Z programu poslednej tohtoročnej schôdze parlamentu, ktorá začala v utorok, vypadla obranná a bezpečnostná stratégia, ktorú podporuje aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Stalo sa tak na návrh poslanca Antona Hrnka zo SNS.

Oba dokumenty schválila vláda už pred rokom, no do parlamentu ich stále nepredložila. O ich prerokovanie sa teraz neúspešne pokúšali opoziční poslanci. Slovensko sa v obrannej aj bezpečnostnej stratégii prihlásilo k orientácii na Západ a kritizuje napríklad Rusko za anexiu Krymu. 

Tento dokument ale na návrh strany SNS stiahli z rokovania NR SR a s tým teda aj bod, že by Rusko mohlo predstavovať hrozbu. "Áno, ide o Rusko, predstavte si, že ide o Rusko. Slovensko si nepotrebuje vyrábať nepriateľov," povedal pred týždňom Hrnko. Ten tiež priznal, že na popud Danka chceli vo výbore pretlačiť uznesenie, ktoré by predsedovi parlamentu odporúčalo bod programu o stratégiách nezaradiť do rokovania tak, ako to navrhla opozícia.

Slovensko mlčí

Pred rokovaním výboru navrhol opozičný poslanec Gábor Grendel, aby bol do parlamentu zavolaný minister obrany a ministerka vnútra, aby povedali poslancom, ako vidia aktuálne dianie na Ukrajine. Tento návrh bol zamietnutý. "Ak bola bezpečnostná rada schopná riešiť dlažobné kocky, čo fakt nemusela, tak som veľmi prekvapený, že pri takomto medzinárodnom konflikte bezpečnostná rada susedného štátu mlčí," povedal Grendel. 

Predseda výboru Anton Hrnko to však zmietol zo stola. Podľa neho situácia nie je tak vážna, aby nás ohrozila. "Musíme sledovať, ale nemali by sme k tomu pristupovať hystericky, kým nebude tam nejakým spôsobom narušená riadna bezpečnosť." 

Premiér zaúradoval 

Dopoludnia poslanec SNS odmietol o dianí na Ukrajine rokovať s ministrami obrany a vnútra. Popoludní navrhol nerokovať o bezpečnostnej a obrannej stratégii. V tejto situácii prichádza premiér zo Smeru, ktorý na zajtra ráno zvolal mimoriadne rokovanie Národného bezpečnostného analytického centra priamo na úrade vlády. Za účasti obrany aj vnútra. "Kvitujem rozhodnutie pána premiéra. Dobré ráno," dodal Grendel. 

​SNS má problém s prijatím bezpečnostnej stratégie Slovenska. Dôvodom je Rusko. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy