Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
SNS má problém s prijatím bezpečnostnej stratégie Slovenska. Dôvodom je Rusko
Zdielať na

SNS má problém s prijatím bezpečnostnej stratégie Slovenska. Dôvodom je Rusko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko stále nemá schválenú obrannú a bezpečnostnú stratégiu krajiny. Pôvodné základné dokumenty sú staré 13 rokov a neobsahujú aktuálne hrozby ako migrácia, kybernetické útoky či konflikt u našich susedov na Ukrajine. Hoci vláda dokumenty schválila ešte minulý rok, do parlamentu, ktorý ich musí schváliť, sa dodnes nedostali. Preto sa akcie chytila opozícia, ktorá na vlas rovnaké dokumenty predložila do parlamentu sama.

S prijatím strategických vojenských dokumentov má dlhodobo problém Slovenská národná strana. Vadí jej zmienka o Rusku ako možnej hrozbe pre Slovensko. Predseda parlamentu Andrej Danko preto hľadal pomocnú ruku v branno-bezpečnostnom výbore.

SNS sa vôbec netají dôvodom, prečo základné obranné dokumenty stále neprešli parlamentom, hoci sa chystajú miliardové nákupy pre armádu. "Áno, ide o Rusko, predstavte si, že ide o Rusko. Slovensko si nepotrebuje vyrábať nepriateľov," povedal poslanec za SNS Anton Hrnko. Ten tiež priznal, že na popud Danka chceli vo výbore pretlačiť uznesenie, ktoré by predsedovi parlamentu odporúčalo bod programu o stratégiách nezaradiť do rokovania tak, ako to navrhla opozícia. Návrh vo výbore napokon neprešiel, keď nezahlasovali všetci poslanci vládnej koalície.

Podľa opozičného poslanca Ľubomíra Galka to znamená, že ak Danko bod programu aj tak nezaradí, ponesie za to plnú zodpovednosť a podľa neho bezprecedentný krok bude čeliť znovu odvolávaniu. "Už nebude zakrytý nejakým odporúčaním branno-bezpečnostného výboru, ale bude to jeho plná osobná zodpovednosť," uviedol poslanec za SaS Ľubomír Galko. 

Aj keď Dankov pokus vo výbore neprešiel, či Slovensko bude mať tento rok schválené zásadné dokumenty, ktoré by reflektovali aktuálne hrozby alebo sa budeme riadiť materiálom, kde je napríklad kybernetickej hrozbe venovaná jediná veta, je stále otázne. "Má to predložiť vláda. Skôr možno apelovať na vládu, aby vláda túto bezpečnostnú a obrannú stratégiu ozaj predložila na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky," povedal poslanec za Smer-SD Jaroslav Baška. "Keď to bude predložené vládou tak za to budeme hlasovať. Nepredpokladám, že za to budeme hlasovať s opozíciou. Bolo by to porušenie koaličnej zmluvy," uviedol podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. To znamená, že napriek tomu, že Dankovi koaliční partneri chcú schváliť bezpečnostnú a obrannú stratégiu, opozícia by s ich hlasmi rátať nemala.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy