Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lučanský nariadil kontrolu. Našiel nezrovnalosti v súvislosti s trestným oznámením na organizátorov zhromaždení
Zdielať na

Lučanský nariadil kontrolu. Našiel nezrovnalosti v súvislosti s trestným oznámením na organizátorov zhromaždení

BRATISLAVA / Udalosti zo začiatku týždňa ohľadom anonymného trestného oznámenia na organizátorov protestov "Za slušné Slovensko! majú už prvú dohru. Policajný prezident Milan Lučanský si dal pripraviť precíznejšiu analýzu v súvislosti s anonymným trestným oznámením. Podľa jeho slov sú medzi informáciami, ktoré dostal od vedenia NAKA, a realitou nezrovnalosti.

 "Po jej preštudovaní som zistil, že boli nezrovnalosti medzi informáciami, ktoré som dostal od vedenia NAKA a skutočnosťou. Nesedeli časové údaje, nadriadený správne nevyhodnotil situáciu po prijatí oznámenia a iné pochybenia. Nariadil som preto kontrolu. Po jej záveroch príjmem opatrenia," uviedla polícia na svojej facebookovej stránke počas diskusie TA3, ktorá vysielala prednahrávaný rozhovor s policajným prezidentom Milanom Lučanským z piatka. Otázne je teraz, či išlo zo strany vedenia NAKA len o nedorozumenie alebo o niečo iné.

Šéf NAKA Peter Hraško v reakcii pre TV JOJ povedal, že do ukončenia záveru kontroly sa nebude k slovám policajného prezidenta Lučanského vyjadrovať.

V relácii následne vystúpila policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová a Lučanského vyjadrenie potvrdila. Policajný prezident mal počas utorkovej tlačovej konferencie pracovať iba s okresanými informáciami k prípadu. "Keď si analýzu preštudoval, zistil, že sú tam nezrovnalosti medzi tými informáciami, ktoré mu poskytlo vedenie NAKA a skutočnosťou," informovala Dobiášová. Policajný prezident sa ale momentálne nachádza na pracovnej ceste, závery z kontroly by tak mohli byť po jeho návrate. V minulosti sa tiež Lučanský vyjadril, že si vie predstaviť zmeny v rámci NAKA, ktorú vedie Peter Hraško. Keďže je ale len dočasný policajný prezident, nechce robiť razantné organizačné zmeny. 

"Udalosti tohto týždňa potvrdili, že nikto zo štátnych orgánov nechcel organizátorov protestov ani šikanovať, ani zastrašovať. Nešlo v žiadnom prípade o zneužívanie moci," vyjadril sa Erik Tomáš zo Smeru. 

V súvislosti s Iniciatívou Za slušné Slovensko na políciu došlo až 6 trestných oznámení. Štyri odmietli. Dve z nich sú ale živé. Jedno od anonyma a druhé mal podať blízky spolupracovník poslanca Rajtára zo strany SaS. V minulosti ho informoval o podozreniach na podnikateľov Bašternáka a Kočnera.

"Ja to nevidím ako konflikt, lebo nevidím tú blízkosť Joža Rajtára a toho človeka. Okrem toho kontaktu, kde dostal tie podklady," vyjadril sa Eugen Jurzyca z SaS. Hladinu v tejto súvislosti rozvíril aj výrok expremiéra Roberta Fica. Pre český portál totiž povedal, že dnes už vieme, že demonštrácie po smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice platil George Soros. To ale Iniciatíva Za slušné Slovensko odmieta. "Pán prezident Kiska, pán premiér Pellegrini, pán Bugár urobte všetko preto, aby nás bývalý premiér nezatiahol rovnakým smerom, ako to robí Orbán v Maďarsku," vyjadril sa jeden z organizátorov. 

"Udalosti tohto týždňa potvrdili, že nikto zo štátnych orgánov nechcel organizátorov protestov ani šikanovať, ani zastrašovať. Nešlo v žiadnom prípade o zneužívanie moci," skonštatoval ďalej Tomáš. "Na transparentný účet tejto organizácie prišlo 80 tisíc eur, čiže ľudia na Slovenskú chcú, aby sa takéto akcie robili," dodal Jurzyca z SaS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy