Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Samit o rozvode s Britániou. Slovenskí politici podporujú spoločnú stratégiu
Zdielať na

Samit o rozvode s Britániou. Slovenskí politici podporujú spoločnú stratégiu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už v nedeľu by prezidenti a predsedovia vlád Európskej únie mali schváliť dohodu o "rozvode" so Spojeným kráľovstvom. Brexit je síce nepríjemná udalosť, ktorá neposilní ani Úniu, a už vôbec nie Britániu, slovenskí politici však podporujú spoločnú stratégiu voči Londýnu. V sobotu dokonca ustúpilo aj Španielsko, po tom ako boli prijaté ich požiadavky ohľadom Gibraltáru. Postoj európskej 27 je tak jednotný.

Táto téma je komplexná, široká a problematická najmä na strane Veľkej Británie, ktorá toto celá sama vyvolala, mnohí hovoria, že si takpovediac sama strelila do vlastného kolena, a teraz sa snaží nejakým spôsobom situáciu zachrániť. "Sú to problémy, do ktorých sa Británia dostala vlastným zavinením, a nie je úplne namieste, aby vytĺkala politický kapitál voči Európskej únii," myslí si predseda výboru NR SR pre vzdelanie Ľubomír Petrák. 

Vyjednávači Európskej únie postupovali voči Londýnu slušne, rešpektujúc výsledky referenda. Zároveň však dôrazne, aby si Briti uvedomili, čo všetko to pre nich vlastne bude znamenať. "Bola dosiahnutá dohodnutá o vystúpení Veľkej Británie, britský kabinet ju schválil, no a v nedeľu by to malo byť formálne schválené zo strany Európskej rady," povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. 

Kým domáca britská situácia okolo brexitu je stále napätá, postoj 27 krajín únie je jednotný. Vyjednávači EU sa okrem iného snažili aj o to, aby čo najviac ochránili svojich občanov, ktorí zostanú žiť v Británii. "Aby tým brexitom naši občania neutrpeli, respektíve, aby neboli poškodení," uvádza poslanec Sme rodina Peter Pčolinský.

Brexit je typickou ukážkou toho, kedy veľké množstvo ľudí hlasovalo pod vplyvom rôznych klamstiev, konšpirácií a bludov na sociálnych sieťach. Teraz, keď už vidia nepríjemné, bolestivé dôsledky, zrejme by konali inak. "Dnes už žijeme v dobe, kedy lož nemá krátke nohy. naopak, výskumy nám ukazujú, že pravdivé vyvracanie lživých tvrdení častokrát nedokáže dobehnúť rýchlo sa šíriace vlny falošných správ na sociálnych sieťach," hovorí poslanec z Progresívneho Slovenska Martin Poliačik.

Súvisiace články