Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vo Francúzsku protestovali. Policajti použili delá a slzný plyn
Zdielať na

Vo Francúzsku protestovali. Policajti použili delá a slzný plyn

PARÍŽ / Francúzska polícia použila v sobotu v centre Paríža slzný plyn a vodné delá proti demonštrantom protestujúcim proti plánovanému zdraženie pohonných hmôt, hlási médiá. Demonštranti, ktorých počet reportéri dopoludnia odhadovali na stovky a teraz na tisíce, sa aj napriek zákazu pokúsili slávnu triedu Champs-Elysées prehradiť barikádami, ale ťažkoodenci je vytlačili k Víťaznému oblúku. Polícia oznámila, že do "zakázanej zóny" u Elyzejského paláca, sídla hlavy štátu, nikto neprenikol. Incidenty pripisuje stovke prívržencov krajnej pravice v dave. Zadržala zatiaľ jednu osobu.

​Minister vnútra Christophe Castanera podľa agentúry AFP uviedol, že o 11:00 sa demonštrácie v Paríži zúčastnilo asi 8 000 ľudí, po celom Francúzsku potom protestujúcich bolo asi 23 000. Z vyprovokovania stretov obvinil "ultrapravicových buričov", ktorí zareagovali na stimul šéfky krajne pravicového Národného združenia. Marine Le Pen sa totiž v piatok pozastavila nad tým, prečo by francúzsky ľud nesmel demonštrovať po Champs-Elysées. Teraz sa podľa agentúry AFP ohradila, že k žiadnemu násiliu nikdy nevyzývala.

Tvárou tvár neústupnosti vlády prezidenta Emmanuela Macrona spustilo hnutie "žltých viest" druhú fázu protestov proti plánovanému zvýšeniu daní z pohonných hmôt od Nového roka. V centre Paríža čakajú desaťtisíce demonštrantov. Minulú sobotu sa demonštrácií a cestných blokád zúčastnilo 300 000 ľudí.

Podľa denníka Le Figaro sa demonštranti, ktorí sa pôvodne zhromaždili na mieste vyhradenom pre demonštráciu pri Eiffelovej veži, presunuli tiež na Champs-Elysées, kde úrady demonštráciu zakázali. Dav pred policajným kordónom postupne narastal, rovnako tak stúpalo napätie, až vypukli strety.

Okrem Paríža sa protesty konajú aj v regiónoch. Napríklad na diaľnici pri Angers na západe krajiny protestujúci spomaľujú dopravu na "slimačie" tempo. "Choďte, je to zadarmo. Zaplatí Macron," pozývala motoristov asi stovka demonštrantov, ktorí pri Laval otvorili mýtnice, kde sa inak platia poplatky za jazdu po diaľnici. Asi 60 žltých viest demonštruje pred prefektúrou v meste Aurillac, vypočítal Le Parisien na svojom webe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy