Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Maroš Šefčovič potvrdil svoju kandidatúru na post predsedu Európskej komisie
Zdielať na

Maroš Šefčovič potvrdil svoju kandidatúru na post predsedu Európskej komisie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Leto strávené zháňaním podpisov sa slovenskému eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi vyplatilo a získal potrebných deväť hlasov od socialistických strán, čím si otvoril cestu k lukratívnemu postu šéfa Európskej komisie. Zabojovať sa oň bude snažiť už v máji 2019.

Slovenský eurokomisár oficiálne potvrdil, že potom, ako získal podporu deviatich strán z krajín EÚ, bude kandidovať na post predsedu Európskej komisie. Vystriedať by tak mohol súčasného šéfa Jeana Clauda Junckera. 

Ak by tento post získal, pre Slovensko by to bola bola významná udalosť. "Samozrejme, veľká zodpovednosť a musím povedať, že aj určité napätie, lebo tento proces je myslím oveľa zložitejší ako stať sa prezidentom Spojených štátov amerických, vzhľadom na európsku politickú štruktúru," uviedol eurokomisár Šefčovič. 

Náročný proces

Už len stať sa špičkovým kandidátom na post šéfa Európskej komisie je mimoriadne zložité. Jednotlivé frakcie majú kritériá a spomedzi seba vyberajú svojich špičkových kandidátov. Šefčovič to mal ešte ťažšie ako jeho kolegovia. Potreboval totiž získať podporu až deviatich krajín Európskej únie, zatiaľ čo jeho súperom stačia iba tri. Jeho latka preto bola oveľa vyššia. 

Po Miroslavovi Lajčákovi v OSN by to bol veľký úspech aj pre Slovensko. Tak malá krajina ako je tá naša by dokázala mať "premiéra celej Európskej únie". "Už samotný fakt, že Maroš Šefčovič je medzi kandidátmi, ktorí sa môžu o tento post uchádzať, je podľa mňa veľkým ocenením jeho práce," povedal Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Pozrite si reportáž o poslednom prejave Junckera: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy