Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič má šancu nahradiť Junckera na predsedovskej stoličke
Zdielať na

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič má šancu nahradiť Junckera na predsedovskej stoličke

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL/BRATISLAVA / Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič má veľké šance stať sa horúcim kandidátom na post šéfa Európskej komisie a v kresle by mohol nahradiť súčasného šéfa, ktorým je Jean-Claude Juncker. Pre Slovensko by to bol mimoriadny úspech.

​Po tom, čo dieru do sveta v diplomatických kruhoch urobil Miroslav Lajčák, keď sa dostal do úzkeho výberu na post generálneho tajomníka OSN v New Yorku, máme ďalšieho Slováka, ktorý láme históriu. "Samozrejme, veľká zodpovednosť a musím povedať, že aj určité napätie, lebo tento proces je myslím oveľa zložitejší ako stať sa prezidentom Spojených štátov amerických, vzhľadom na európsku politickú štruktúru," uviedol eurokomisár Maroš Šefčovič. 

Už len stať sa špičkovým kandidátom na post šéfa Európskej komisie je mimoriadne zložité. Jednotlivé frakcie majú kritériá a spomedzi seba vyberajú svojich špičkových kandidátov. Šefčovič to má ešte ťažšie ako jeho kolegovia. Potrebuje totiž získať podporu až deviatich krajín Európskej únie, zatiaľ čo jeho súperom stačia iba tri. Jeho latka je oveľa vyššia. "Viac-menej som celé leto strávil tým, že som cestoval po krajinách alebo som hovoril s lídrami jednotlivých socialistických strán, no a môžem povedať, že budúci týždeň by som chcel oznámiť, že mám dostatočnú podporu," povedal Šefčovič. 

Už teraz ho podporujú takmer všetky pobaltské krajiny ako Cyprus, Malta, celá V4 a chcel by ešte osloviť Fínsko, Írsko či Belgicko. Podľa politológa jeho veľkou výhodou je to, že v týchto kruhoch nie je neznámy. Keďže už dve funkčné obdobia pôsobí ako podpredseda Európskej komisie. "Ako nominant si bude musieť vybojovať túto pozíciu so stranami, ktoré sú súčasťou strany európskych socialistov. Jeho doterajšie účinkovanie ako podpredsedu Európskej komisie mu vytvára celkom vhodné podmienky," uviedol politológ Grigorij Mesežnikov. 

Po Miroslavovi Lajčákovi v OSN by to bol veľký úspech aj pre Slovensko. Tak malá krajina ako je tá naša by dokázala mať "premiéra celej Európskej únie". "Už samotný fakt, že Maroš Šefčovič je medzi kandidátmi, ktorí sa môžu o tento post uchádzať, je podľa mňa veľkým ocenením jeho práce," povedal Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy