Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
O miliónoch eur už nebudú rozhodovať len predsedovia strán
Zdielať na

O miliónoch eur už nebudú rozhodovať len predsedovia strán

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Politické strany budú už od najbližších volieb fungovať po novom. Koalícia sa zastrája, že v ich fungovaní urobí poriadok, aby zabránila tomu, že o príspevkoch v miliónoch eur môže rozhodovať jeden človek. A to predseda.

Koaliční poslanci ju napísali, Matovič sa v nej videl - v septembri bude zrejme definitívne schválená koaličná novela zákona o politických stranách, ktorá v stredu už prešla aj vládou.

"O financiách vo výške 5 až 10 miliónov rozhoduje jeden človek, prípadne traja," hovorí Tibor Bernaťák, poslanec NR SR za SNS.

"Jednoducho nie je možné a akceptovateľné, aby sme tu mali politické subjekty, ktorých počet členov sa zmestí do jedného výťahu," pridáva sa ku kritike Erik Tomáš zo strany SMER-SD.

Po novom ale do výťahu nevojdú celé strany, ale iba ich povinné orgány: to znamená trojčlenné najužšie vedenie, prípadne 9-členný výkonný výbor. A d nákladného výťahu by sa možno zmestila ešte aj ústredná rada. Širšie vedenie tak bude tvoriť približne 50 ľudí. 

Každá strana, ktorá chce kandidovať do Národnej rady, musí mať buď 300 členov, alebo minimálne 45-členné vedenie, teda tých, ktorí reálne rozhodujú. Plus minimálne traja členovia rozhodcovskej komisie, kontrolného orgánu.

 Novela ale ukladá aj povinnosť viesť zoznam členov strany a tu prichádza problém: či by mal alebo nemal uzrieť svetlo sveta.

Veronika Remišová z OĽaNO vraví: "Tento zákon pána Danka zavádza to, že sa budú odovzdávať menné zoznamy členov štátnemu orgánu. Keď niekto robí vo verejnej alebo štátnej správe, unikne, že je člen opozície, môže byť šikanovaný."

Tibor Bernaťák hovorí: "Nemyslím si, že sú to reálne obavy."

Zmeny po novom nebude môcť prijímať jednotlivec, teda predseda, ale minimálne najužšie vedenie. A o všetkom musí byť zápis.

Eva Chmelová, z ministerstva vnútra dodáva: "Ministerstvo vnútra zatiaľ nemalo zákonnú možnosť preskúmať či skutočne o tom rokoval tento orgán strany."

Opozícia aj koalícia sa zhodujú v tom, že chcú transparentný účet, novinky však vidia inak.

Andrej Danko hovorí: "Už sa nestane, že si člen nebude môcť pozrieť, koľko má strana na účte, z čoho je financovaná, či si nekupuje rodinný dom pre svojho predsedu, nebytový priestor od svojej firmy."

Veronika Remišová ale dodáva: "Tento zákon vôbec nerobí koniec darcom, ktorí prinášajú tisíce v igelitkách alebo zháňaniu peňazí vlastnou hlavou."

 Do cieľovej rovinky ide aj koaličný pozmeňovací návrh, ktorý zabráni, aby kandidovali persóny zo strán zrušených Najvyšším súdom.

O anti-výťahovej novele o politických stranách by sa malo v parlamente definitívne hlasovať v septembri. Či sa ale z politického výťahu podarí dostať aj persóny s fašizoidnými tendenciami a problémami so zákonom, sa ešte nedá povedať.

O potrebe prehľadnejšej kontroly majetku politických strán sa hovorí už dávno:

Súvisiace články