Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výročie SNP bude mať výnimočného hosťa, obrovský asteroid
Zdielať na

Výročie SNP bude mať výnimočného hosťa, obrovský asteroid

BRATISLAVA / Tohoročné výročie SNP bude mať výnimočného a nezvyčajného hosťa z ďalekého vesmíru - obrovský asteroid s názvom 2016 NF23. My si ho však budeme pamätať skôr ako asteroid SNP, pretože v ten deň bude najbližšie k Zemi. Keby nás zasiahol, spôsobil by najmenej kontinentálnu katastrofu. Astronómovia to ale našťastie vylučujú, keďže sa má priblížiť na zhruba 13-násobok vzdialenosti Mesiaca.

Asteroid,ktorý astronómovia objavili len pred dvomi rokmi, sa k nám v týchto dňoch rúti obrovskou rýchlosťou a k Zemi sa najviac priblíži symbolicky v deň SNP. "Presne 29. augusta nadránom okolo 5-tej a bude vo vzdialenosti cca 5 miliónov kilometrov," uviedol astrofyzik Leonard Kornoš. 

Je to síce veľká diaľka, ale vzhľadom k jeho veľkosti je už podľa astronomických pravidiel, považovaný za nebezpečný. Rizikové sú asteroidy s veľkosťou 150 metrov a viac. Tento má hornú hranicu 160 metrov. "Hornú hranicu 160 metrov môžeme prirovnať napríklad k 2 futbalovým ihriskám, alebo k najväčšej pyramíde v Egypte," dodáva Kornoš. 

V porovnaní s ním bol známy Čeljabinský asteroid desaťkrát menší a rovnako známy tunguský asteroid menší trikrát. "Tam bol zdevastovaný priestor v okruhu 40 kilometrov," spomína astrofyzik.

Keby sa takýto asteroid o veľkosti 2 futbalových ihrísk zrútil na Zem, malo by to pre nás fatálne dôsledky. V okruhu do 150 až dvesto kilometrov by bolo všetko úplne zdevastované a dôsledky by zasiahli celú Zem, napríklad v podobe prachu, dymu, cunami a podobne ako v známom filme Armagedon. Niečo také vraj tentoraz od tohto asteroidu nehrozí. Od iných podobne veľkých to však celkom neplatí.

"Z nich poznáme len zhruba 10 percent, čiže 90 percent je pre nás neznámych," hovorí Kornoš. Na druhej strane, asteroidy väčšie ako 1 kilometer máme zmapované nad 90 percent, čo je dobre. Asteroid 2016 NF23 je však spomedzi ostatných nezvyčajný.

"Tým, že má zvláštnu dráhu vnútri dráhy Zeme, jeho obežná doba trvá dve tretiny pozemského roka," vysvetľuje astrofyzik. A križuje sa s dráhou Venuše, Merkúra, Zeme. Na oblohe ho napriek veľkosti voľným okom neuvidíme, astronómovia však áno.

Pozrite si staršiu reportáž o inom asteroide, ktorý preletel blízko Zeme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy