Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mimoriadny výbor Národnej rady. Ministerka Matečná bude musieť veľa vysvetľovať
Zdielať na

Mimoriadny výbor Národnej rady. Ministerka Matečná bude musieť veľa vysvetľovať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka Gabriela Matečná dostala pozvanie na mimoriadny výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Má na ňom vysvetľovať zistenia generálneho prokurátora v rezorte i zmluvu, ktorá opäť rozprúdila debatu o tom, ako funguje Poľnohospodárska platobná agentúra.

O zvolaní mimoriadneho výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie informovala predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. "Mimoriadny výbor sa uskutoční v súvislosti so zlyhaniami v rezorte pani Matečnej a zisteniami generálneho prokurátora. A na mimoriadnom výbore sa budeme pýtať pani Matečnej aj na IT zákazku - ako je možné, že ju podpísala, napriek tomu, že Úrad pre verejné obstarávanie podpis nepovolil," uviedla Remišová. 

Ide o zmluvu na úpravy a rozšírenie IT systému, ktorý štátna agentúra využíva pri prerozdeľovaní eurofondov. "Úrad v tejto veci spolu so začatím kontroly pred podpisom zmluvy podpísal aj rozhodnutie o predbežnom opatrení, to znamená, že verejný obstarávateľ nesmie vykonávať žiadne úkonysúvisice so zákazkou, teda ani uzatvárať zmluvu," povedala Jana Zvončeková, hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie. Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA) tak urobila, a to v posledný júlový deň tohto roku. Pričom spomínané predbežné opatrenie, ktoré jej v tom bránilo začalo platiť ešte 13. júna. 

Poľnohospodárska platobná agentúra ale tvrdí, že nič neporušila. Úradu pre verejné obstarávanie vraj včas oznámila zmenu financovania zákazky. Namiesto peňazí z eurofondov na to chcela použiť iba peniaze z rozpočtu, a teda mala právo zmluvu podpísať. Podľa informácií Denníka N, agentúra je presvedčená, že splnila podmienky na stiahnutie kontroly a mohla tak považovať rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie za bezpredmetné. "Úrad dostal oznámenie o zmene spôsobov financovania zákazky, avšak si vyžiadal dokumenty v originály. A je dôležité zdôrazniť, že tieto dokumenty úrad najskôr musí preskúmať a následne vydá rozhodnutie v konaní. Dovtedy platí rozhodnutie o predbežnom opatrení," povedala Jana Zvončeková.

TV JOJ sa márne pokúšala spojiť s predstaviteľmi štátnej agentúry a získať stanovisko. Rovnako ho nezískala ani od ministerstva pôdohospodárstva, ktoré kvôli účasti na podujatí na veľtrhu v Nitre už vopred oznámilo, že jeho mediálne služby budú obmedzené. "Budeme požadovať vyvodenie osobnej zodpovednosti voči vedeniu a ministerke, pani Matečnej," povedala Veronika Remišová.

Celá záležitosť bude mať aj ďalšie pokračovanie, ktoré štátnej agentúre spájanej v poslednom období s viacerými škandálmi okolo prerozdeľovania farmárskych dotácií na východe Slovenska meno nevylepší. "Rezort pani Matečnej porušil predbežní opatrenie, uzatvoril zmluvu na takmer 2 milióny s vybraným uchádzačom, za to hrozí zo strany Úradu pre verejné obstarávanie pokuta. Nakoniec ju zaplatia všetci občania Slovenska," dodala predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy