Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Generálny prokurátor: Za sporné agrodotácie je zodpovedná ministerka pôdohospodárstva Matečná
Zdielať na

Generálny prokurátor: Za sporné agrodotácie je zodpovedná ministerka pôdohospodárstva Matečná

BRATISLAVA / Generálny prokurátor opäť tvrdí, že za sporné agrodotácie, ktoré na východnom Slovensku poberajú špekulanti, je zodpovedná ministerka pôdohospodárstva Matečná. Agentúra PPA, ktorá podpory vypláca, spadá pod jej rezort. Prokuratúra preverila 36 trestných oznámení, ktoré podali poškodení roľníci, no polícia im nepomohla. V desiatich prípadoch našla generálna prokuratúra závažné zlyhania.

Menší farmári sa sťažovali na problémy okolo vyplácania agrodotácií, prístupu k pôde či neposkytnutí ochrany menším poľnohospodárom pred násilím či nekalým konaním zo strany konkurencie.

Problémy vyšli najavo po februárovej vražde novinára Jána Kuciaka, ktorý sa zaoberal aj nezrovnalosťami pri čerpaní poľnohospodárskych dotácií EÚ na Slovensku, ktoré neskôr začal preverovať Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Generálna prokuratúra zistila nedostatky v postupe policajtov a prokurátorov v desiatich z 36 kontrolovaných prípadoch. U takmer všetkých prípadov, kde došlo k pochybeniu, nariadila generálna prokuratúra začať trestné stíhanie.

Prokurátori sa neriadia právom

"Ani v jednej z týchto vecí, ktoré sa preskúmavali, z týchto 36, neboli prioritne skúmané alebo neboli preverované nejaké machinácie s dotáciami. Čo by možno mohlo vyznieť vcelku pozitívne, ale to tak nie je. Nechápem jednu vec: keby niekto išiel do hĺbky, tak by zistil, že niekde za tým sú aj podozrenia zo subvenčných podvodov," povedal Čižnár. Podľa generálneho prokurátora, keby si Slovenský pozemkový fond (SPF), Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, plnili svoje povinnosti, prokuratúra by nemala v čom konať.

Ako objasnil prvý námestník GP Peter Šufliarsky, v troch trestných veciach skonštatovala generálna prokuratúra, že nezákonne postupoval primárne policajt, ktorý túto trestnú vec odmietol, následne aj prokurátor, ktorý vykonával dozor. Ako doplnil Čižnár, v prípade pochybení policajta ide aj o pochybenie prokurátora, nakoľko vykonáva dozor. "Mám pocit, že poniektorí prokurátori na východe sa riadia vlastným svedomím a názorom a nie platnou právnou úpravou, to je chyba," konštatoval Čižnár.

Generálny prokurátor avizoval, že sa bude znova rozprávať s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou o výsledkoch. Diskutovať chce najmä o systéme kontroly na PPA. Čižnár tiež dodal, že pochybenia nie sú len na východnom Slovensku, objavujú sa totiž prípady aj z iných lokalít ako napríklad Trnava, Považie.

Šéf prokuratúry poukázal aj na fakt, že sa nevyvodili žiadne personálne dôsledky. "Neviem o tom, že by niekto robil personálne dôsledky na PPA, SPF, v polícii, u tých, ktorí evidentne zlyhali. Uvítal by som, keby si niekto začal robiť poriadky vo svojich rezortoch. My si ich robíme," zdôraznil Čižnár.

Nedostatočná kontrola

"Došlo k veľmi veľkému počtu pochybení, dozor prokuratúry bol vykonávaný zle. Ani v jednej z týchto vecí neboli prioritne preverované machinácie s dotáciami. Ak by to robili poriadne, tak by dospeli k záveru, že príčinou je netransparentné prideľovanie dotácií," povedal na tlačovej konferencii Jaromír Čižnár.

Drobní farmári na východnom Slovensku upozornili okrem iného na prípady, kedy im konkurencia napríklad bráni v užívaní pôdy či blokuje vyplácanie dotácií za hospodárenie na pôde. Podľa generálneho prokurátora sa s podobnými ťažkosťami stretávajú tiež farmári v ostatných regiónoch krajiny.

Jaromír Čižnár už pred protestmi poľnohospodárov označil za iracionálne nastavenia systému dotácií pre poľnohospodárov na Slovensku, ktoré vypláca Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA). Teraz svoju kritiku zopakoval. "Stále tvrdím, že systém kontroly na PPA je absolútne nedostatočný."

Slovenská ministerka poľnohospodárstva Gabriela Matečná už v júni problémy v odvetví zdôvodnila aj značnou fragmentáciou vlastníctva pôdy na Slovensku. Tvrdila tiež, že väčšinu pôvodných požiadaviek nespokojných farmárov štát už splnil.

Spomínané pochybenia nie sú prvé svojho druhu na Slovensku v sledovaných kauzách. Čižnár už v máji uviedol, že polícia a prokurátori pochybili v iných deviatich z 56 skúmaných trestných prípadoch, ktoré sa týkali osôb a firiem, o ktorých vo svojom nedokončenom článku písal Ján Kuciak. V materiáli sa novinár venoval aktivitám talianskych podnikateľov na východnom Slovensku, ktoré médiá spájajú s mafiou, a tiež o väzbách jedného z nich na blízkych spolupracovníkov slovenského expremiéra Roberta Fica.

Pochybenia pri Kuciakovi

Pri prvotných úkonoch vykonávaných orgánmi činnými v trestnom konaní boli aj pochybenia. Na brífingu to dnes uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár s tým, že to "trošku sťažilo rozbeh" vyšetrovania. "Keby som povedal, čo si myslím, bola by hystéria," vyhlásil. Pochybenia podľa generálneho prokurátora je možné odstrániť, vyžaduje to ale čas navyše. "Mohli sme byť ďalej," uviedol.

Podľa Čižnára však z minulotýždňovej návštevy prokurátora Špeciálnej prokuratúry v Európskom parlamente vyplynulo, že europoslanci veria, že sa prípad dotiahne do konca a odpovede prokurátora ich uspokojili. To, že vyšetrovanie je nezávislé a bez prieťahov podľa Čižnára potvrdili aj zástupcovia Europolu a FBI. Ako dodal, dozorujúci prokurátor má voľne ruky informovať o aktuálnej situácii.

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili na konci februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára. Pochybenia na začiatku vyšetrovania podľa medializovaných informácií súviseli napríklad s obhliadkou tiel zavraždených, ktorú nevykonal dostatočne kvalifikovaný lekár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy