Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Problém agrodotácií neutícha. Matečná vysvetľuje, opozícia navrhuje riešenie
Zdielať na

Problém agrodotácií neutícha. Matečná vysvetľuje, opozícia navrhuje riešenie

BRATISLAVA / Problémy farmárov stále pretrvávajú a okrem toho to vrie aj v rezorte pôdohospodárstva. Opozícia ponúkla na riešenie sporných agrodotácií novelu zákona. Ministerka Matečná zasa dnes musela čeliť množstvu otázok na výbore pre pôdohospodárstvo.

Na výbore pre pôdohospodárstvo bolo v utorok veľmi rušno. Prítomní poslanci okrem iného riešili aj činnosť Slovenského pozemkového fondu a to aj z čias, kedy mu ešte šéfovala ministerka Gabriela Matečná. Žiadajú viac transparentnosti v registri fondu aj v jednotlivých prípadoch.

To ale zrejme úplne možné nebude. Na výbore bola totiž prítomná aj riaditeľka pozemkového fondu. A tá tvrdila, že si dôkladne preverili, čo všetko môžu zverejniť. "Hodnota reštitučného plnenia, ako aj hodnota reštitučného nároku je osobný údaj a nemôže byť zverejňovaný."

K najväčšej výmene názorov došlo medzi poslankyňou za stranu SaS Annou Zemanovou a ministerkou Matečnou. "Pani poslankyňa, skúste sa zdržať takýchto vyjadrení ako 20 členských krajín robí capa záhradníkom. Prosím vás, neviete o čom hovoríte," vyjadrila sa ministerka pôdohospodárstva. "Bolo to vášnivé, ale tie odpovede boli veľmi vágne," dodáva naopak Zemanová. 

Matečná vysvetľuje

A vysvetľovať musel aj šéf veľmi kritizovanej Pôdohospodárskej platobnej agentúry, Juraj Kožuch. "Sto percent subjektov sa nedá skontrolovať, ale všetky opatrenia, ktoré prijímame sú v súlade s legislatívou." Ministerka argumentuje aj tým, že v oblasti priamych podpôr nejde o systémový nedostatok a problém. V roku 2016 došlo podľa nej k sporným prípadom len 73-krát z celkového počtu 19 tisíc žiadateľov.

Šéfka rezortu pôdohospodárstva bude svoje doterajšie kroky vysvetľovať už vo štvrtok v parlamente, ktorý má v programe návrh na jej odvolávanie. Okrem toho ďalšou novinkou je aj dnešný krok opozície.

Riešenie krízy agrodotácii

Hnutie OĽANO ponúklo riešenie ako zabrániť zneužívaniu agrodotácií. Ich novela zákona by mala totiž zabezpečiť to, aby dotácie dostali len vlastníci pôdy alebo platní nájomcovia. Rezort pôdohospodárstva ale tento návrh odmieta s tým, že by zásadným spôsobom zaťažil štátny rozpočet. "V zmysle európskej legislatívy to nie je možné, pretože platba ide na užívanú výmeru," argumentuje Matečná. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy