Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ste manželia a nebývate spolu. Zo zákona máte stále niekoľko povinností
Zdielať na

Ste manželia a nebývate spolu. Zo zákona máte stále niekoľko povinností

BRATISLAVA / Už roky nežijete spolu, no oficiálne ste stále manželia? Pozor na to. Či už tvoríte fungujúcu rodinu, alebo nie, zo zákona máte voči svojmu manželovi a manželke stále povinnosti a na tie si raz nárokovať môže.

Príkladom je aj príbeh pani Balážkovej z Partizánskeho, o ktorom sme hovorili v pondelkových Novinách. Niekoľko rokov nezvestný muž, ktorého dokonca vyhlásili za mŕtveho, sa našiel v českom väzení a teraz pripútaný na lôžko, ostal odkázaný na pomoc manželky, pred ktorou sa 24 rokov skrýval.

Podľa právnika manželka síce má povinnosť postarať sa o manžela, no nie je to vynútiteľné, ani sankcionovateľné, takže to odmietnuť môže.To však neznamená, že sa od manžela úplne odpúta. Povinností manželov je totiž oveľa viac a jednou z nich je aj vyživovacia povinnosť. "Pokiaľ zdravotný, alebo iný problém, ktorý nedovolí, aby sa o seba postaral sám, zákon o rodine vyživovacia povinnosť, ktorá platí aj medzi manželmi," vysvetľuje právnik Peter Lukašek. 

Tak ako v prípade rozvodu rodičov súd určí výživné pre deti, takisto môže súd určiť povinnosť platenia výživného pre manžela, alebo manželku. A pritom vôbec nezáleží, či spolu žili ako skutočná rodina, alebo nie. "Nezáleží, či manželia spolu žijú ako rodina, pokiaľ to manželstvo trvá, tak manželia majú vzájomnú vyživovaciu povinnosť a jeden z manželov môže byť zaviazaný súdom na príspevky druhého manžela, pokiaľ to potrebuje," uvádza Lukašek. Treba dodať, že vyživovaciu povinnosť majú nielen rodičia k deťom, či manželia voči sebe, ale aj deti voči rodičom či dokonca vyživovacia povinnosť platí medzi príbuznými.

Vyživovacia povinnosť nie je jediný problém. Ako manžel, alebo manželka, ste spoluzodpovední aj v prípade exekúcií, po úmrtí sa spolu s deťmi a ďalšími príbuznými stávate dedičom dlhov. Práve preto je podľa právnika bezpečnejšie, ak si pár, ktorý dlhodobo nežije vo fungujúcom vzťahu a v jednej domácnosti, radšej všetky povinnosti plynúce z manželského zväzku, ošetrí rozvodom, alebo inou právnou formou.

Ani rozvodom sa niekedy povinnosti nekončia. Zákon o rodine myslí aj na to, ak sa jeden z partnerov krátko po rozvode ocitne vo vážnej životnej situácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy