Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nevidela ho 24 rokov. Teraz ho priviezli ochrnutého a má sa o neho postarať
Zdielať na

Nevidela ho 24 rokov. Teraz ho priviezli ochrnutého a má sa o neho postarať

PARTIZÁNSKE / Manžel Anny Balážkovej z Partizánskeho odišiel z domu pred 24 rokmi. Pátrala po ňom nielen ona, ale aj policajti. Dokonca ho vyhlásili za mŕtveho. Zrazu sa však našiel vo väzení v susednom Česku. Potom znovu zmizol. Až nedávno ho ochrnutého doviezli do nemocnice v Partizánskom. Postarať by sa o neho mala jeho žena.

"Ja som si myslela, že to je zlý vtip. Ja som ho nepoznala, keď som tam prišla. Syn bol maličký, keď odišiel," povedala Anna, ktorá svojho muža nevidela dlhých 24 rokov. Teraz by sa vraj mala o neho starať. Naposledy ho videla 5 júla 1994. Podľa jej slov sa pohádali, fyzicky ju napadol a odišiel.

Vyhlásili ho za mŕtveho 

"Odišiel a povedal, že korunu výživného neuvidím," spomína ťažko na minulosť Balážková. Po mužovi začala pátrať. Že je nezvestný oznámila aj polícii. Jej snaha ale bola márna. Keďže ho roky nevedeli nájsť, tak ho po 10 rokoch vyhlásili za mŕtveho. Po roku ho  ašli v susednom Česku. Pre problémy so zákonom putoval za mreže. Jeho úmrtný list musela zrušiť.

Krutá hra osudu 

"Povedali mi, že bude zavretý vo väzení a bude vydaný na Slovensko, aby mohol byť trestne stíhaný za to, že neplatí výživné," pokračuje žena. Nič také sa ale nestalo. Keďže si neželal, aby jej povedali kde sa nachádza, nevedela o ňom nič.

Stratený muž sa nakoniec našiel. Skončil v nemocnici v Partizánskom. Je pripútaný na lôžko. "Povedali mi, že sa oňho mám starať 24 hodín denne, alebo zaplatiť stacionár," ostala v šoku Anna. V Česku ho totiž napadol býk, poranil mu chrbticu a ochrnul. "Nikto sa k nemu nehlásil, tak som vyzval jeho manželku k zabezpečeniu starostlivosti," vysvetľuje námestník nemocnice Gabriel Krbúšik. 

"Ja som ho 24 rokov nevidela, aké má morálne právo od nás niečo žiadať a od svojich detí, ktorým nekúpil jedinú ceruzku," pýta sa Anna. Napriek tomu, že je stále jej manželom, starať sa o neho, ju podľa právnika, nikto nemôže prinútiť. Jediným riešením je rozvod. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy