Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza vraždy Jána Kuciaka: Žiadne informačné embargo neplatí, tvrdí Čižnár
Zdielať na

Kauza vraždy Jána Kuciaka: Žiadne informačné embargo neplatí, tvrdí Čižnár

BRATISLAVA / Žiadne informačné embargo neplatí. To tvrdí generálny prokurátor v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Špeciálna prokuratúra ale napriek tomu už niekoľko uplynulých týždňov v tejto veci veľmi nekomunikuje. Okrem toho Jaromír Čižnár priznal, že pri prvotných úkonoch po vražde došlo aj k pochybeniam.

"Keby som povedal ja v tomto, čo si konkrétne myslím, tak to by bola hneď hystéria. Chyby tam boli, chyby tam boli. Tie prvotné úkony mohli byť urobené aj lepšie. Trochu to sťažilo ten rozbeh vyšetrovania," uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Situácia sa tak opakuje. K pochybeniam pri prvej obhliadke miesta činu totiž došlo aj po vražde právnika Ernesta Valka. A k údajnému páchateľovi sa polícia s prokuratúrou dopracovala až po 7 rokoch.

Otázne je preto, čo spôsobené chyby urobia v prípade vraždy Jána Kuciaka. "Zatiaľ sme v tej druhej oblasti chýb, že dajú sa odstrániť. Len to je, bohužiaľ, čas navyše, ktorý sa dal využiť efektívnejšie, že sme mohli byť trocha ďalej," dodal Čižnár.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú popravili na konci februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Už dlhšie sa skloňujú aj pochybenia súvisiace s obhliadkou ich tiel, ktorú mal vykonať nedostatočne kvalifikovaný lekár. Ako sa vyšetrovanie ďalej vyvinulo ale teraz nevieme.

"Už také vyhováranie, že ja som dal informačné embargo neplatí. Pán prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry má absolútne voľné ruky informovať o tom," vyhlásil generálny prokurátor.

A podobnú rétoriku má aj policajné prezídium. "V tejto súvislosti odporúčame obrátiť sa s otázkami na dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR, ktorý má naďalej ako jediný právo informovať o predmetnom trestnom konaní," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Tak sme aj urobili, dnes ale bez žiadnej odozvy. Nedovolali sme sa.

​Zo špeciálnej prokuratúry nám došli odpovede v tejto veci naposledy v apríli. Napríklad aj to, že v prípade už bolo vykonaných takmer 200 výsluchov svedkov. Ale aj to, že už boli zadovážené ďalšie operatívne informácie a získané prvé výstupy zo zaistených nosičov informácií nájdených na mieste činu.

"Ďalšie informácie budú poskytnuté médiám hneď ako to dovolí stav vyšetrovania a v rozsahu, ktorý neohrozí ďalší stav prípravného konania a konania na súde," píše sa v stanovisku Úradu špeciálnej prokuratúrz zo 4. apríla 2018. Podobná reakcia bola aj minulý týždeň k auditu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka.

Okrem toho minulý týždeň o vyšetrovaní tejto vraždy dozorujúci prokurátor informoval v Európskom parlamente. Europoslancov ubezpečil, že je nezávislé a bez prieťahov. To podľa generálneho prokurátora potvrdili aj zástupcovia Europolu aj FBI.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy