Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Generálny prokurátor stále čaká na vysvetlenie kontroly agrodotácií
Zdielať na

Generálny prokurátor stále čaká na vysvetlenie kontroly agrodotácií

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva sa stále nestretla s Generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. Ten očakáva vysvetlenie, ako Pôdohospodárska platobná agentúra kontroluje prideľovanie nenávratných dotácií a podpôr farmárom aj špekulantom. Čižnár tvrdí, že ide o podozrivé prerozdeľovanie agrosubvencií. Prokuratúra sa zrejme začína v kauze farmárov zaujímať aj o niektorých zamestnancov PPA.

Podľa Generálneho prokurátora existuje na pôdohospodárskej platobnej agentúre systém kontroly kontrolórov nadriadenými, ktorý má podľa Čižmára nejasnú, podozrivú podstatu. Od ministerky očakáva, že mu podstatu takých kontrol vysvetlí. "Ja tvrdím, že tam sa tým jednotlivcom vytvára prostredie pri tomto systéme kontroly na rozdávanie, ktoré je niekedy svojvoľné. A to som použil pekný výraz," povedal Jaromír Čižnár.

Komentár: Čižnár to uviedol v súvislosti s agrokauzou farmárov z východného slovenska, ktorá odkrýva prepojenia úspešných poberateľov nenávratných subvencií na politikov, políciu aj prokuratúru.

Na otázku TV JOJ, či porkuratúra aktuálne pre kauzu preveruje aj niektorých zamestnancov pôdohospodárskej platobnej agentúry aj riadiacich pracovníkov, priamo neodpovedal: "Všetko má svoj čas," povedal generálny prokurátor. Agentúra podala pod novým vedením za posledné dva roky len jediné trestné oznámenie pre subvenčný podvod, na ktorý ale skôr poukázali médiá.

"Keďže máme prázdninové obdobie, som v telefonickom spojení s pánom generálnym prokurátorom, keď bude termín, určite vám dám vedieť," povedala ministerka Matečná novinárom.

Generálna prokuratúra sa agrodotáciami zaoberá už dlhšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy