Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vandali v MHD. Dopravcovia ich málokedy chytia
Zdielať na

Vandali v MHD. Dopravcovia ich málokedy chytia

Rozrezané sedadlá, poškriabané okná, či dokonca úplne rozbité sklenené výplne. To je vizitka vandalov ničiacich prostriedky MHD takmer v každom väčšom meste. Dopravcovia tvrdia, že odhaliť ich je takmer nemožné. Preto im nezostáva nič iné ako opravy uhradiť.

Ročne dáme za opravu 30 tisíc €

Terčom útokov vandalov sa najčastejšie stávajú sedadlá a sklenené výplne okien. Rozrezané poťahy a poškriabané sklá sú každodennou realitou. "Poškodené sú aj automaty na predaj cestovných lístkov, toho roku evidujeme jedno poškodenie," povedala hovorkyňa DP v Košiciach Michaela Karaffová.

"Musíme to riešiť priebežne, to znamená, že keď zistíme takýto vandalský počin, tak okamžite to riešime," hovorí vedúci údržby Pavol Mišinský. Vandali sa púšťajú do sedadiel, ale aj látkových či kožených poťahov. Ani veľké kamene hodené do okien či dverí nie sú raritou. Opraviť takto poškodený autobus stojí dopravný podnik nemalé peniaze. "Ročne sú  spôsobení škody vandalmi okolo 30 tisíc eur, sú z toho vylúčené samozrejme aj prejerské diela, ktoré sú navyše 300 až 400 tisíc ročne," tvrdí Karaffová.

Je nemožné ich chytiť pri čine

Za túto sumu by mohol dopravný podnik kúpiť jeden celkom nový kĺbový autobus, či dva krátke autobusy. Prichytiť vandalov pri čine je však takmer nemožné. Hoci dopravca spolupracuje s políciou, nahlasuje iba rozbitie okien. "Nakoľko máme len zákonné poistenie, havarijné poistenie nemáme," dodala Karaffová.

"Tu by sme veľmi privítali pomoc cestujúcej verejnosti, niekto keď sa stane svedkom takejto udalosti, nahlásiť vodičovi, alebo nahlásiť rovno na 158," hovorí Mišinský.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy