Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Osem krajín sa spojilo v boji proti nekalým obchodným praktikám
Zdielať na

Osem krajín sa spojilo v boji proti nekalým obchodným praktikám

Google News Button Sledovať správy

OPONICE / Osem krajín bude spoločne bojovať proti nekalým obchodným praktikám voči poľnohospodárom a potravinárom. Dohodli sa na tom počas rokovania, kde nechýbala ani ministerka pôdohospodárstva. Jednou z tém bolo aj sucho v Európe.

Ministri a štátni tajomníci poľnohospodárstva sa stretli v romantickom kaštieli v Oponiciach. Ku krajinám Vyšehradskej štvorky sa pridalo aj Bulharsko, Slovinsko, Rumunsko či Chorvátsko.

Spoločne chcú bojovať predovšetkým proti reťazcom, ktoré zneužívajú postavenie na trhu. Ich obeťami sú poľnohospodári a potravinári. "Aby neboli tlačený veľkými obchodníkmi k nekalým praktikami k ešte nižším maržám ako majú," uviedla minsiterka Gabriela Matečná. 

Delegácie z ministerstiev sa po rozhovoroch dohodli na stanovisku. Chcú, aby Európa definitívne schválila spoločný postup."Človek si kladie otázku prečo niečo také sa musí riešiť. Na úrovni EÚ 28 je to téma dôležitá a sa neriešila. Je našou povinnosťou to vyriešiť a túto tému dotiahnuť do konca," myslí si český minister pôdohospodárstva, Pavel Sekač. So spoločným postojom týchto 8 krajín pôjde naša ministerka za eurokomisárom do Bruselu.

Problém spôsobujú poľnohospodárom aj prírodné živle predovšetkým sucho. Práve tejto situácii chcú krajiny čeliť spolu. "Máme problémy s pastvinami, máme problémy s kŕmením pre zvieratá a táto situácia sa bude zhoršovať," dodal Sekač.

O aký balík peňazí by malo ísť v krízovej rezerve je zatiaľ ťažké odhadnúť. Krajiny totiž momentálne spočítavajú škody.

Pozrite si archívnu reportáž o suchu, ktoré trápi pestovateľov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy