Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vietnamec Quang Le Hong radil Ficovi. Do únosu bol verejnosti neznámy
Zdielať na

Vietnamec Quang Le Hong radil Ficovi. Do únosu bol verejnosti neznámy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V súvislosti s únosom vietnamského občana nemecké média vytiahli aj meno Quang Le Hong. Ide o bývalého poradcu expremiéra Roberta Fica. Až do únosu bol širokej verejnosti pomerne neznámy. Hong už pre štát nepracuje. Po kauze sa musel z úradu porúčať a momentálne nevedno, kde sa nachádza.

Quang Le Hong má 54 rokov. Na Slovensko sa dostal ešte za socializmu v 80. rokoch. Hoci si Slováci vietnamsku komunitu skôr spájajú s predajom lacného textilu a výborných azijských jedál, Hong od začiatku mieril omnoho vyššie. Podľa informácií týždenníka Plus 7 dní tesne po revolúcii získal titul inžiniera a o desať rokov neskôr aj k slovenskému štátnemu občianstvu.

Pred desiatimi rokmi sa dostal do štátnej správy na ministerstve hospodárstva. Neskôr pôsobil ako konzultant pre zahraničný obchod Slovenskej agentúry pre rozvoj a investície. V roku 2013 sa dostal na Úrad vlády, no ani on, ani vláda nekomentovali ako a prečo na úrad nastúpil.

Jeho dni slávy nastúpili po tom, ako sa prevalilo, že Vietnamca po únose prevážali aj cez Slovensko. Hong sa totiž mal zúčastniť na stretnutí Roberta Kaliňáka s vietnamskou delegáciou vo vládnom hoteli Bôrik, teda v čase kedy sa tam mal nachádzať aj unesený Vietnamec. O niekoľko týždňov ho ministerstvo vyslalo do Hanoja na zastupiteľský úrad. Tam mal podľa nemeckých médií brať tísícové úplatky za vybavenie slovenských víz. Preto, ale aj pre chabé vysvetlenie únosu, si Honga predvolal na koberec minister zahraničia Miroslav Lajčák a Hong sa v máji porúčal.

"Je súkromnou osobou, po odchode z ministerstva nemáme vedomosť o jeho ďalšom pôsobení," povedal riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí Peter Susko. 

Honga pozná aj súčasný bratislavský žúpan Juraj Droba, ktorý sa s ním stretol v rámci predvolebnej kampane. Bol mu predstavený ako človek, ktorý zastupuje vietnamskú komunitu. Droba sa s ním stretol vo Vietname aj po tom, ako sa z neho stal župan. Hong mu zariadil stretnutia s primátormi Hanoja a Ho-čiminovho mesta.

"Musím teda povedať, že máloktorému diplomatovi sa za tak krátky čas podarí vybaviť s toľkými poctami a také silné prijatia," hovorí bratislavský župan Juraj Droba. 

Čo je s Ficovym poradcom dnes, nevedno. Hong mal rodinný dom v bratislavských Vajnoroch, tam sa má zdržiavať istá vietnamská rodina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy