Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jadrový program v Severnej Kórei neskončil, tvrdí OSN
Zdielať na

Jadrový program v Severnej Kórei neskončil, tvrdí OSN

Archívna reportáž

WASHINGTON / Správa vyhotovená pre Bezpečnostnú radu OSN hovorí, že Severná Kórea neskončila so svojim jadrovým a raketovým programom a porušuje tým sankcie OSN. Správa tiež konštatuje, že Pchjongjang "masívne navýšil" nelegálny predaj ropných produktov z lode na loď a pokúšal sa v zahraničí predať zbrane. Výsledky skúmania nezávislých expertov boli odovzdané Bezpečnostnej rade v piatok. Severná Kórea sa zatiaľ k správe nevyjadrila.

Napriek zdanlivému zblíženiu sa lídrov Severnej Kórei a USA a prísľubom denuklearizovať sa zdá, že Pchjongjang naďalej buduje nové balistické rakety. Nemenovaný americký diplomat podľa portálu BBC povedal denníku Washington Post, že satelity zachytili pokračujúce aktivity v lokalite, na ktorej sa vyrábali balistické rakety.

Americký prezident Donald Trump a ssevereokórejský vodca Kim Čong Un sa v júni stretli v Singapúre a dohodli sa na smerovaní k denuklearizácii, nedali však žiadne konkrétne prísľuby, čo to presne znamená. Pchjongjang je dnes pre svoje jadrové a raketové testy terčom viacerých medzinárodných a amerických sankcií.

Správu vypracovali odborníci monitorujúci dodržiavanie sankcií OSN voči Severnej Kórei. Píše sa v nej: "Severná Kórea sa pokúšala cez zahraničných sprostredkovateľov dodať ručné a ľahké strelné zbrane" Líbii, Jemenu či Sudánu.

Experti dospeli k tomu, že pre severokórejské aktivity sa finančné sankcie stali neefektívnymi. Správa pritom prišla v čase, keď americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyhlásil, že je "optimistický" v tom, že sa dá dosiahnuť denuklearizácia Severnej Kórei: "Práca sa už začala. Všetci sme si uvedomovali, že ten proces potrvá istý čas."

Dodal, že je dôležité zachovať "diplomatický a ekonomický tlak" na Severnú Kóreu, aby sa dosiahla "úplná a plne preukázaná denuklearizácia".

Komentoval aj správu zverejnenú v denníku Wall Street Journal o údajnom masovom zamestnávaní severokórejských občanov v Rusku, čo je v priamom rozpore so sankciami. Moskva túto správu popiera.

Summit Trump-Kim Čong Un sa považuje za prelomový, aj keď zatiaľ nie sú zrejmé priame výsledky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy