Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zavraždili troch novinárov, ktorí sledovali ruských žoldnierov
Zdielať na

Zavraždili troch novinárov, ktorí sledovali ruských žoldnierov

Archívna reportáž

BANGUI / Troch ruských novinárov prepadli a zavraždili neznámi útočníci v Stredoafrickej republike. Novinári do africkej krajiny pricestovali po stopách ruských bezpečnostných firiem, ktorých majitelia majú blízko k vnútornému kruhu prezidenta Putina. Zamestnávajú stovky bývalých ruských vojakov, vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek Specnaz. Novinárov zastrelili počas toho, ako zbierali informácie o podnikateľských aktivitách týchto firiem v Afrike.

Koncom januára pristál na letisku v Bangui, hlavnom meste Stredoafrickej republiky obrovské nákladné lietadlo Iljušin IL-76. Bola to prvá z deviatich dodávok zbraní z Ruska, pre ktoré schválila Bezpečnostná rada OSN výnimku spod vojenského embarga, aby sa vládne sily v krajine zmietajúcej sa v ozbrojených konfliktoch mohli lepšie vyzbrojiť.

Zatiaľ však nie je jasné, presne aké zbrane Rusi cez Kamerun doviezli. Správa OSN z minulého mesiaca hovorí, že: "všetky strany sa dohodli, že umožnia detailnú inšpekciu skládky zbraní v Camp de Roux v Bangui, to sa však zatiaľ neudialo." Experti OSN zároveň skonštatovali, že dodávka ruských zbraní vládnym jednotkám vyvolala "vlnu ozbrojovania" rôznych rebelských skupín, ktoré nakúpili automatické zbrane zo susedného Sudánu.

Spolu s niekoľkými tonami zbraní pristálo aj 175 vojenských cvičiteľov, až na zopár výnimiek zamestnancov súkromných bezpečnostných firiem z Ruska. Ich záujmom je vytvoriť podmienky pre ďalšie ruské firmy, ktoinvestré by mohli vzápätí využívať nerastné bohatstvo krajiny. Traja investigatívni novinári  - Cyril Radčenko, Alexander Rastorgujev a Orhan Džemalsa - sa zamerali práve na tieto firmy, ktoré majú mať blízko k Vladimirovi Putinovi.


Cestu podľa portálu CNN financovalo Stredisko pre investigatívu, ktoré podporuje ruský exulant Michail Chodorkovskij. Dlhoročný protivník Putina, ktorý strávil niekoľko rokov za ruskými mrežami napísal na Facebooku, že novinári pracovali na projekte o "ruských žoldnieroch".

Novinári pricestovali do Stredoafrickej republiky (SAR) z Maroka, na turistické víza. Svoj pobyt v krajine nenahlásili ani ruskej ambasáde, ani miestnym úradom, keďže nechceli vzbudiť pozornosť pri sledovaní aktivít ruskej spoločnosti PMC Wagner, pracujúcej pre armádu.

Novinárov prirodzene nevpustili do objektu neďaleko od hlavného mesta - niekdajšieho paláca diktátora Jeana Bedela Bokassu, ktorý sa už rozpadáva - kde majú sídlo ruskí cvičitelia. Novinári sa teda pobrali na obhliadku zlatých baní v Ndassima, ktoré prevádzkuje ruská spoločnosť a ktorú strážia ruskí žoldnieri. Podľa Strediska pre investigatívu však odbočili z naplánovanej trasy. Stredoafrickí úradníci sa vyjadrili, že novinári ignorovali radu, aby necestovali po zotmení. Boli prepadnutí neďaleko mesta Sibut a zastrelení neznámymi mužmi, ktorí mali na hlavách turbany a hovorili po arabsky potom, ako sa odmietli vzdať svojho vozidla a batožiny. Vodič prežil a zalarmoval úrady.

Miestny novinár Alain Nzilo to považuje za prekvapivé. Rebelov podľa neho z tejto lokality armáda už dávno vyhnala, hliadkujú tam aj Modré prilby OSN a navyše pri podobných prepadnutiach zvyčajne zabijú práve vodiča a nie cudzincov, ktorí sú užitočnejší živí, na prípadné výkupné.

Spoločnosť PMC Wagner je zahalená rúškom tajomstva - nemá adresu, telefónne číslo ani oficiálne záznamy - vie sa o nej len, že platí za službu stovkám bývalých ruských vojakov, vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek, ktorí sa v ostatných rokoch objavili v mnohých konfliktných zónach.

Firma sa vlani dostala na sankčný zoznam USA pre spoluprácu so separatistami na východe Ukrajiny. Aktívna bola aj v Sýrii, kde vo februári zahynuli desiatky jej zamestnancov pri americkom bombardovaní potom, ako zaútočili na miestnu skupinu podporovanú Američanmi.

Podľa novinára Nzila majú Rusi záujem predovšetkým o diamantové a zlaté bane, spolu s vojenským zariadením a vojakmi však zvyknú vykonávať aj humanitárnu misiu, napríklad v podobe mobilných lekárskych staníc na chudobnom vidieku.

Portál CNN píše, že majiteľské pozadie ruských firiem aktívnych v Sýrii či v SAR je komplikované, indície však ukazujú na Jevgenija Prigožina, ktorému sa pre jeho konexie v Kremli hovorí aj "Putinov šéf". Vo februári bol Prigožin obvinený pred americkým súdom z financovania "továrne trollov" v Sankt Petersburgu, ktorá vytvárala falošné kontá na sociálnych médiách pre voľbami v roku 2016. Prigožin sa podľa ruských médií vyjadril, že "mu je jedno", či je na americkom sankčnom zozname a že nanajvýš "prestane chodiť do McDonalds".

Konflikt v Stredoafrickej republike, jednej z najchudobnejších krajín sveta, nemá konca-kraja. Krajina mala tradične blízko k Francúzsku, teraz sa však situácia mení. Vlani v októbri sa prezident SAR Touadera stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Lavrovom v Soči, v máji v Moskve zase s prezidentom Putinom v Moskve. 

Presné zámery Moskvy v SAR, krajine, ktorej minerálne bohatstvo obsahuje aj urán, nie sú jasné. CNN píše, že rovnako ako v Sýrii, možno ide o kombináciu politických ambícií a ekonomického zisku.

Situácia vo viacerých afrických krajinách je pre bežného Európana nepredstaviteľne divoká a nebezpečná - ako môže potvrdiť vojnový fotograf:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy