Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre kauzu uneseného Vietnamca rokovala koaličná rada. Výsledok je ale neznámy
Zdielať na

Pre kauzu uneseného Vietnamca rokovala koaličná rada. Výsledok je ale neznámy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V súvislosti s kauzou uneseného Vietnamca zasadala koaličná rada. Jej výsledok je ale neznámy. Koaliční lídri sa totiž k obsahu rokovania nevyjadrovali a neprezradili ani to, k čomu dospeli.

Koaličná rada zasadla okolo pol druhej poobede. Jej obsah ale médiám nie je známy. Strana Most-Híd a ešte vo štvrtok vyjadrila, že by mala byť zriadená špeciálna vyšetrovacia komisia, ktorá by objasnila túto medzinárodnú kauzu. Slovensko sa podľa strany mohlo dostať do nepríjemnej medzinárodnej situácie. Poslanci strany SNS čakajú aj na to, ako dopadne stretnutie ministerky vnútra Denisy Sakovej v Nemecku, ale aj to, čo prinesie pondelkové stretnutie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára s prezidentom Kiskom, s premiérom Pellegrinim i s predsedom parlamentu Dankom. 

SNS ale uviedla, že celú situáciu treba vyšetriť tak, aby o výsledku neboli žiadne pochybnosti. "Keď sa stane akýkoľvek trestný čin, je dôležité, aby výlučne konali orgány činné v trestnom konaní. Zazneli veľmi vážne informácie v podobe novinárskeho textu a treba ich overiť," povedal predseda strany Andrej Danko. 

Predseda strany Smer-SD Robert Fico uviedol, že došlo k podobnej situácii ako keď podľa neho politicky zneužili vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Ešte neuschol atrament na ničím nepodloženom článku v protivládnom plátku o únose obvineného Vietnamca a už sa umelo vyvoláva vlna proti vláde a osobitne proti strane Smer-SD. Sorosove deti už hovoria o protivládnych protestoch, opozícia a prezident chŕlia jedno obvinenie za druhým a kriminalizujú," uviedol Fico s tým, že sa podľa neho rad za radom vyvracajú tvrdenia o participácii slovenských štátnych orgánov na únose Vietnamca.

Robert Kaliňák uviedol, že sa voči obvineniam bude brániť: "Novinárka Denníka N zaútočila na celú inštitúciu aj moju osobu a my sa budeme brániť všetkými prostriedkami." Zdá sa ale, že ani Smer v tomto prípade nie je jednotný. Podpredseda Martin Glváč sa na sociálnej sieti vyjadril, že na vec má svoj názor. "Najskôr sa však musí preukázať hodnovernosť medializovanej výpovede. Počkám si na zverejnenie stanovísk kompetentných. Ak sa potvrdia medializované informácie, ide o viac než vážnu vec," povedal Glváč.

V piatok sa ku kauze uneseného Vietnamca vyjadrila aj opozícia, podľa ktorej by mal byť Robert Kaliňák väzobne stíhaný, to by ale musel najprv odhlasovať imunitný a mandátový výbor. "Ak dovolíme, aby sa takýmto hrubým spôsobom zneužívali štátne orgány, sme opäť v mečiarizme," uviedla poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová. 

Na budúci týždeň zvolali opoziční poslanci viaceré parlamentné výbory, žiadajú odchod ministerky aj šéfa tajných služieb a najideálnejšie by podľa nich bolo nasledovné riešenie: "Za ohrozenie suverenity a bezpečnosti Slovenska by mal premiér s celou vládou podať demisiu," povedala Remišová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy