Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Robert Kaliňák chce ísť kvôli únosu Vietnamca na detektor lži
Zdielať na

Robert Kaliňák chce ísť kvôli únosu Vietnamca na detektor lži

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Robert Kaliňák je ochotný ísť vo veci únosu Vietnamca na detektor lži. Generálny prokurátor zareagoval na zverejnenie článku v Denníku N o údajnom priebehu únosu vietnamského občana cez Slovensko. Inicioval stretnutie s najvyššími ústavnými činiteľmi, ktoré sa podľa informácií TV JOJ má uskutočniť v pondelok.

V súvislosti s článkom Denníka N, ktorý sa odvoláva na anonymné výpovede príslušníkov bezpečnostných síl (ktorých mená má redakcia Denníka N k dispozícii) a ktorý opisuje detaily slovenskej účasti na únose vietnamského občana, podľa informácií TV JOJ dnes na generálnej prokuratúre vypovedala autorka článku.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zároveň inicioval stretnutie s najvyššími ústavnými činiteľmi, s prezidentom, premiérom aj s predsedom Národnej rady. Toto stretnutie, ktorého cieľom by malo byť zabránenie spolitizovaniu kauzy, televízii JOJ politici už potvrdili. Stretnúť by sa mali v pondelok.

Na obvinenia reagoval už aj ex-minister Robert Kaliňák, ktorý je údajne ochotný ísť aj na detektor lži:

Generálny prokurátor reagoval aj na medializované informácie o tom, že ministerka vnútra Saková a policajný prezident Lučanský by mali odcestovať do Nemecka, kde by mali zodpovedať otázky nemeckej prokuratúry ohľadne únosu Vietnamca. Písomne sa vyjadril, že: "o vyslaní konkrétnych prokurátorov na zahraničnú služobnú cestu rozhoduje výlučne generálny prokurátor a nie pán premiér, ani pani ministerka vnútra, pretože prokuratúra je samostatný, nezávislý štátny orgán od iného štátneho orgánu vrátane exekutívy, čo napokon vyplýva aj z Ústavy Slovenskej republiky.

Generálny prokurátor poznamenáva, že pani ministerka vnútra a ani prezident Policajného zboru SR nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní, a preto sa len ťažko možno domnievať, že im budú poskytnuté relevantné informácie z vyšetrovania trestnej veci a navyše za situácie, keď informáciami o vyšetrovaní trestnej veci, resp. jeho výsledku, neboli a nie sú informované slovenské justičné orgány.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár považuje za vhodnejšie, aby sa zahraničnej služobnej cesty namiesto ministerky vnútra a prezidenta PZ SR zúčastnili vyšetrovatelia, ktorí vybavovali žiadosti o právnu pomoc nemeckých justičných orgánov."

Zareagoval aj ex-premiér a poslanec NR SR Robert Fico, ktorý hovorí o "umelo vyvolanej vlne proti vláde":

Podozrenia o možnej slovenskej účasti na únose vietnamského občana opisuje okrem denníka N aj rešpektovaný nemecký denník FAZ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy