Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kiska prijal policajného prezidenta. Pýtal sa na kauzu Vietnamca aj Nočných vlkov
Zdielať na

Kiska prijal policajného prezidenta. Pýtal sa na kauzu Vietnamca aj Nočných vlkov

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kauza uneseného vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha, nový spôsob voľby policajného prezidenta, ako aj pôsobenie zoskupení Noční vlci a Slovenskí branci boli témami utorňajšieho stretnutia prezidenta Andreja Kisku s prezidentom Policajného zboru Milanom Lučanským.

Ako šéf polície povedal po stretnutí pre médiá, pre kauzu únosu Vietnamca má naplánované stretnutie s nemeckou stranou. "Dohodnem sa s nemeckými vyšetrovateľmi na ďalšom postupe ako pokračovať ďalej," uviedol.

​Nemecká polícia podľa Lučanského v prípade konala, u nás však trestné konanie v tejto veci zatiaľ nie je. "Ja som prišiel už do rozbehnutého vlaku. Dal som si urobiť situačnú správu, čo všetko už bolo urobené a čo od nás Nemci žiadali," povedal.

Vládny špeciál

Nemecký denník Frankfurter Allgemaine Zeitung zverejnil správu, podľa ktorej nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú o tom, že na únos vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha bol použitý aj slovenský vládny špeciál.

Lučanský podľa vlastných slov zatiaľ nedisponuje informáciami, že by bol unesený Vietnamec naložený na území SR do vládneho špeciálu, ako informovali nemecké médiá. "Slovenská polícia zatiaľ v súčinnosti s nemeckými orgánmi urobila všetko, o čo bola požiadaná," zdôraznil s tým, že vykonaných bolo viacero úkonov vrátane výsluchov.

Vražda Kuciaka 

Prezident Policajného zboru Milan Lučanský sa už stretol s členmi tímu, ktorý vyšetruje vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, urobil "jemné úpravy" a zabezpečil mu materiálne vybavenie. Ako ďalej povedal novinárom, v najbližšom období by chcel tento tím kvantitatívne a kvalitatívne posilniť. "Vzhľadom na moju minulosť, že som pracoval na viacerých vraždách, chcel by som vniesť aj cestou ľudí, s ktorými som pracoval, nejaký iný pohľad, aby sa to pohlo," uviedol.

Nespokojný prezident

Kiska podľa Lučanského v rámci ich rozhovoru vyjadril s postupom v tomto prípade nespokojnosť. "Dohodli sme sa na postupe, ktorý by sa mal uskutočniť v najbližšom období," povedal policajný prezident. Nepáčil sa mu ale ani, čo na Slovensk podnikajú Noční vlci a slovenskí branci. Pozrite si celý prejav prezidenta: 

Noční vlci

Čo sa týka pôsobenia zoskupení Noční vlci a Slovenskí branci, Lučanský podľa vlastných slov prezidenta SR ubezpečil, že polícia robí všetko pre to, aby eliminovala akúkoľvek hrozbu vo vzťahu združení voči občanom SR. Združenia sú podľa neho monitorované za účelom zistenia, či nepáchajú trestnú činnosť.

"Myslím si, že to je aj otázka na naše tajné služby," uviedol policajný prezident a dodal, že v prípade Nočných vlkov mu chýba politická vôla označiť ich ako nežiaducich. "Policajný zbor je len orgán represie," dodal s tým, že ak bude politická vôla označiť ich ako nástroj propagandy proti záujmom SR, je veľa možností, ako im k nám zakázať vstup.

Pozrite si reakciu ministerky školstva na pôsobenie brancov na Slovensku: 

Súvisiace články