Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ĽSNS má problémy so zákonom. Danko verejne odkázal Kotlebovi tvrdé slová
Zdielať na

ĽSNS má problémy so zákonom. Danko verejne odkázal Kotlebovi tvrdé slová

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana Kotleba Ľudová strana naše Slovensko má dlhodobo problémy so zákonom. Presnejšie jej členovia. Kauzy neubúdajú a zakaždým keď sa objaví nová, naskytá sa otázka, ako je to s rozpustením strany ako takej. Výsledok je však, zdá sa, v nedohľadne. Andrej Danko chce preto meniť zákony.

Od podania žaloby generálneho prokurátora, ktorý najvyššiemu súdu navrhol, aby stranu Kotleba Ľudová strana naše Slovensko rozpustil, ubehlo 432 dní. "Podľa tohto návrhu sa táto politická strana javí ako extrémistická strana s fašistickými tendenciami, ktorá porušuje svojou činnosťou a programom ústavu SR, zákony, ako aj medzinárodné zmluvy," vysvetlila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Zároveň Generálny prokurátor ešte v decembri odkázal, že každé nové podozrenia priloží k svojmu návrhu. Či tak aj urobil, zatiaľ nevedno. Je tam toho už aj tak dosť. "Generálny prokurátor je stranou v konaní a ďalší postup závisí od Najvyššieho súdu," dodala hovorkyňa. Konanie Najvyššieho súdu v pondelok počas tlačovej besedy strany SNS okomentoval aj Andrej Danko. "Za rok Najvyšší súd ani nevytýčil pojednávanie vo veci zrušenia politickej strany pána Kotlebu," povedal.

Súd na rozhodnutie, čo so stranou ďalej, nemá žiadnu lehotu. Zároveň to rieši najvyťaženejšie kolégium. Zatiaľ ani nevedno, kedy sa veci pohnú. "Päťčlenný senát Najvyššieho súdu momentálne študuje rozsiahly spisový materiál, ktorého súčasťou sú niekoľko hodinové audiovizuálne záznamy," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu  Alexandra Važanová. "Keď sa veci pohnú, bude to aktuálne, spravíme k tomu tlačovku, ste pozvaní, naozaj to nie je dneska téma dňa. Ďakujem pekne," povedal Marián Kotleba počas jeho pondelňajšej tlačovky. 

Danko otvorene Kotlebovi 

Predseda parlamentu Andrej Danko slovami na adresu Kotlebu počas jeho tlačovej besedy rozhodne nešetril. Otvorene mu totiž vyhlásil vojnu. "Začala vojna s vami, pán Kotleba, akú som mal so Slotom. A to vám verejne odkazujem. Pretože ak mám byť predsedom Národnej rady, ja sa za vás hanbiť nebudem v zahraničí," vyhlásil.

Andrej Danko chce vytvoriť osobitnú komisiu, do ktorej pozve zástupcov z justície, akadémie vied, či politických strán. A zaviesť tak protifašistické opatrenia. "Aby sme prijali zákony, ktoré, a teraz to poviem prvý krát v živote nahlas. Zrušia Ľudovú stranu Naše Slovensko," dodal k tejto téme. Andrej Danko chce nielen stranu rozpustiť. Chce dosiahnuť, aby ľudia, ktorých stranu rozpustia, už nemohli založiť novú. Meniť chce aj trestný zákon, či poslaneckú imunitu. 

Pozrite si celé video z tlačovej besedy predsedu Národnej rady Andreja Danka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy