Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jedinečná príležitosť pre slovenské obce. Príspevok na wifi môže dostať až 800 z nich
Zdielať na

Jedinečná príležitosť pre slovenské obce. Príspevok na wifi môže dostať až 800 z nich

BRATISLAVA / Slovenské obce a mestá môžu oddnes žiadať o nenávratný finančný príspevok na zriadenie bezplatných WiFi oblastí na verejných priestranstvách. Peniaze sú zo zdrojov Európskej únie a termín uzavretia prvého hodnotiaceho kola je 13. novembra.

Dokopy by sa malo prerozdeliť zhruba 10 miliónov eur. Maximálna suma, ktorú by mohla získať jedna obec je do 15-tisíc eur. Uspokojených by v tomto prípade mohlo byť okolo 800 obcí, ak budú mať obce záujem. 

Na Slovensku je približne 2900 obcí, ale z projektu je vyňatý bratislavský kraj, keďže je dlhodobo vnímaný ako bohatý. Týmto spôsobom by chcela Európska únia pomôcť najmä menším obciam. "Sme zvedaví, ako naše obce zareagujú, lebo vidíme obrovský potenciál na zvýšenie nielen kvality života ľudí v obciach, ale aj na podporu turistického ruchu. Dnes už totiž turista, ktorý príde do obce, tak si chce  všetky informácie stiahnúť do mobilu," povedal Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu.

"Ťažko je v súčasnosti odhadovať, aký bude záujem. Ja sa snažím byť optimista, ale reálne je leto. Sú prázdniny a dovolenky a blížia sa komunálne voľby, ktoré budú proces ovplyvňovať," dodal Milan Muška, výkonný podpredseda ZMOS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy