Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kotleba je presvedčený, že ho súd oslobodí. Tajomník strany tvrdí, že ide o frašku
Zdielať na

Kotleba je presvedčený, že ho súd oslobodí. Tajomník strany tvrdí, že ide o frašku

Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Tajomník Ľudovej strany Naše Slovensko Rastislav Schlosár v pondelok vyhlásil, že žaloba voči Kotlebovi je účelová a umelo vykonštruovaná fraška. Ako Televízia JOJ minulý týždeň informovala, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Mariana Kotlebu. Ide o šeky, ktoré predseda ĽSNS rozdal trom rodinám. Bola na nich suma 1488 eur.

Podľa prokurátora je podozrenie, že strana sa šekom v hodnote 1488 eur, ktorý darovala trom rodinám, prihlásila k známemu neonacistickému symbolu. Číslo 14 je kód výroku amerického rasistu Davida Lanea, číslo 88 zasa odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler. Sám Kotleba povedal, že ak súd žalobu prijme, bude prvým politikom súdeným za to, že dával ľuďom peniaze. Je vraj presvedčený, že ak súd bude, tak ho oslobodíOkrem žaloby, ktorú na neho podal prokurátor, čelí podozreniam z netransparentných tendrov, pričom mu Brusel stopol milióny z eurofondov pre zamestnávanie načierno. 

Tajomník Ľudovej strany Naše Slovensko Rastislav Schlosár sa vyjadril, že ide o účelovo a umelo vykonštruovanú frašku. Podľa Schlosára neexistuje žiaden zákon, ani iný všeobecne záväzný predpis, ktorý by akýmkoľvek spôsobom zakazoval darovať riadne zdanené peniaze fyzickým osobám. "Je pritom jedno, aké konkrétne číslo je predmetom darovania. Neviem si predstaviť sudcu, alebo súd, ktorý by dokázal odsúdiť ktoréhokoľvek človeka za to, že daroval peniaze ľuďom v núdzi," doplnil poslanec.

Došlo aj k slovnej prestrelke medzi Mariánom Kotlebom a predsedom Národnej rady Andrejom Dankom. "Hanbím sa pred zahraničnými návštevami zaňho. Všetci, čo volíte pána Kotlebu, pozrite sa na jeho fotky vo fašistickej gardistickej uniforme a zamyslite sa," vyhlásil Danko počas jeho tlačovej besedy v pondelok. 

Špecializovaný trestný súd bude rozhodovať aj o jeho kolegoch, a to konkrétne o Stanislavovi Mizíkovi a Milanovi Mazurekovi.
Mizík kádroval prezidentom ocenené osobnosti na základe ich židovského pôvodu a o Milanovi Mazurekovi za výroky o Rómoch v žilinskom rádiu. 

 Kotlebova firma KKK

U Kotlebovcov zďaleka nejde o ojedinelý prípad, kedy sa takpovediac zahrali s číslicami a písmenami so symbolickým významom. Marián Kotleba mal tiež v minulosti firmu so skratkou KKK, ktorá evokovala rasistický Ku Klux klan. "Oni skúšajú, pokiaľ môžu zájsť a odkiaľ už štát má efektívne mechanizmy na ich stíhanie," vyjadril sa odborník na extrémizmus Daniel Milo. 

Pozrite si archívnu reportáž, kedy Kotleba daroval rodinám šeky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy