Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidenti Česka a Slovenska sa previezli v historickom vlaku cez dva štáty. Obyvatelia bratských národov sa stretli na Veľkej Javorine
Zdielať na

Prezidenti Česka a Slovenska sa previezli v historickom vlaku cez dva štáty. Obyvatelia bratských národov sa stretli na Veľkej Javorine

Google News Button Sledovať správy

TOPOĽČIANKY / Storočnicu vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov si pripoenuli prezidenti Slovenskej republiky a Českej republiky Andrej Kiska a Miloš Zeman. Pri príležitosti jubilea, ktoré naše národy oslávia 28. októbra, sa v nedeľu 29. júla vydajú na symbolickú cestu po stopách prvého československého prezidenta.

Prezidentov viezol špeciálny vlak z moravského Hodonína do slovenských Topoľčianok. Práve Hodonín bol rodiskom prvého československého prezidenta T. G. Masaryka a Topoľčianky zas jeho letným sídlom. Vlak bude poháňať parný rušeň, súčasťou súpravy bude historický vozeň Aza 80 vyrobený v roku 1930 pre prezidenta Masaryka. 

​V Hodoníne položia obaja prezidenti kytice k soche T. G. Masaryka. Na ceste do Topoľčianok sa vlak krátko zastaví z technických dôvodov v Sládkovičove. V Topoľčiankach sa prezidenti zastavia na prvorepublikovom jarmoku, navštívia Národný žrebčín a Zámok Topoľčianky. V ňom, pri soche prezidenta Masaryka, položia kytice a podpíšu pamätné listy pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR, dodala Hajtová s tým, že cesta prezidentským vlakom patrí do série spoločných podujatí k 100. výročiu vzniku Československa.

Aj pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR má tento víkend, v sobotu 28. júla, špeciálny program aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Danko sa so svojím českým kolegom, predsedom Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky Radkom Vondráčkom, vydá na spoločný výstup na najvyšší vrch Bielych Karpát Veľkú Javorinu. Neskôr budú spoločne rokovať v meste na moravsko-slovenskom pomedzí Uherskom Brode. 

Na Veľkej Javorine sa Česi a Slováci stretávajú od roku 1845. Inak tomu nebolo ani v nedeľu. "Dva národy žijú v bratskom nažívaní. Je to svetový unikát," povedal Martin Beňatinský," starosta obce Lubina. Na najvyššom vrchu Bielych Karpát sa oba národy stretávajú presne 173 rokov. V auguste 1845 tu oslávili prvé číslo slovenských národných novín. 

V revolučnom roku 1848 tu skladali prísahu slovenskí dobrovoľníci pod vedením Jozefa Miloslava Hurbana. "Hurban prehlásil, že tu vždy sa bratia stretať budú," dodal starosta

Stretnutiam na Javorine rozdelenie oboch krajín neuškodilo. Práve naopak. Podľa miestnych sú oveľa úprimnejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy