Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico spomínal na Deklaráciu o zvrchovanosti SR: Slovensko si zaslúži objektívnejší pohľad
Zdielať na

Fico spomínal na Deklaráciu o zvrchovanosti SR: Slovensko si zaslúži objektívnejší pohľad

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD Robert Fico dnes zvolal brífing pri príležitosti dňa prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Presne pred 26 rokmi ju Slovenská národná rada schválila v rámci bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vyhlásila ňou zvrchovanosť SR. Podľa Roberta Fica je Slovensko úspešné a zaslúži si objektívnejší pohľad.

Slovenská republika si zaslúži objektívnejší pohľad od politikov, predstaviteľov cirkví či médií. Vyhlásil to predseda strany Smer-SD Robert Fico pri príležitosti 26. výročia prijatia Deklarácie Slovenskej národnej rady zo 17. júla 1992 o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Podľa Fica je Slovensko úspešná krajina a zaslúži si preto patričné uznanie.

Veľký deň pre Slovákov

"Domnievam sa, že 17. júl by mal byť pre Slovenky a Slovákov veľkým dňom. Pred 26 rokmi to bol práve slovenský národ, ktorý cez svojich volených zástupcov vo vtedajšej Slovenskej národnej rade urobil rozhodujúci politický krok k vzniku samostatnej Slovenskej republiky," povedal Fico a dodal, že "mnohé úžasné veci, ktoré dnes na Slovensku máme, považujeme za absolútne samozrejmé."

Vyrovnať sa s minulosťou 

Podľa Fica je nutné, aby sa Slovensko tiež vyrovnalo so svojou minulosťou, nech už je akákoľvek. "Chcem, aby sa Slováci správali ako veľký národ a nie ako nejaká sebabičujúca skupina obyvateľstva. Veľké národy sú aj preto veľké, že sa dokážu vyrovnať so svojou vlastnou minulosťou. Predovšetkým sú hrdé a pyšné na vlastné historické míľniky, ktorými sa približovali ku svojmu sebaurčeniu a ktorými písali svoj vlastný príbeh," povedal Fico.

Podľa predsedu Smeru ľudia na Slovensku často hľadajú alebo iba upozorňujú na chyby. "Bohužiaľ, na Slovensku je to niekedy inak. Ako keby sme sa nedokázali tešiť z toho, na čo môžeme byť oprávnene hrdí a namiesto toho stále hľadáme iba negatíva," uzavrel expremiér. Fico tiež pripustil, že v rámci Slovenske republiky je čo naprávať a zlepšovať. Vyzval predstaviteľov politických strán, rôznych cirkví či médií, aby používali objektívnejší pohľad na Slovensko, pretože naša krajina nie je čiernou dierou.

Vypískali ma? 

Robert Fico reagoval aj na informáciu, že ho na víkendových oslavách zvrchovanosti v bašte Smeru v Starej Bystrici, mali ľudia vypískať. "Tieto bojúvky, ktoré nám posiela opozícia na všetky naše podujatia, sú už typickou prácou opozície. Ak v Starej Bystrici máte 2 000 ľudí a z toho 1970 počúva a tlieska a 30 z toho polovička opitých huláka, vypiskuje, no tak napíšte, že som bol vypískaný úplne v kľude. Vôbec nemám pocit, že by to tak bolo, ako hovoríte."

Pozrite si celú tlačovú konferenciu predsedu strany Smer-SD: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy